Kako je Dragi Jovanović spasao život kralja Aleksandra 1933, a posle na suđenju pričao o kraljevoj zaveri da dođe na presto… – Iz poklon knjige koja se dobija uz novi Nedeljnik

0

Stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca njen prvi monarh dočekao je samo s jednim ciljem – kako da postane apsolutni diktator. U tome su mu najviše smetale dve ličnosti – njegov brat Đorđe i politički autoritet Nikola Pašić i njegova Radikalna stranka.

Ovako je ujedinitelju svih južnoslovenskih naroda, pred islednicima Ozne pričao nekad svemoćni šef srpske tajne policije Dragomir Dragi Jovanović, čovek koji je 1933. godine spasao kraljev život u Zagrebu. Sada spasavajući svoj, komunističkim naslednicima, on ispreda priču jedne “bolesne Šeherezade”. Na šest stotina stranica u tajnom arhivu Ozne šef tajne policije priča o svima koje je po službenoj dužnosti čuvao – o kralju Aleksandru, knezu Pavlu, raznim predsednicima vlade, svom mentoru Korošecu…

“Odstranjivanje njegovog brata s položaja naslednika prestola je prva prljava i gadna stvar”, ispričao je Dragi 7. avgusta 1945. islednicima, naglašavajući da Đorđe “ni u kom slučaju nije bio u takvom zdravstvenom stanju da je bilo potrebno njegovo uklanjanje”.

Naprotiv, iz pričanja ljudi koji su u to doba poznavali Đorđa on je bio mentalno na boljoj visini od Aleksandra, koji je, kako bi došao do bratovog trona obećao radikalima – preko “Crne ruke” – apsolutnu podršku za vreme svoje vladavine.

***

*Iz knjige Veljka Lalića Dragi Jovanović: Život i zločini srpskog Huvera koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 16. jula.

***

NAJBOLJE KNJIGE ZA OVO LETO

Poklon edicija “Velike biografije” uz Nedeljnik nastavila se i u julu sa tri nove hit knjige. Knjiga o najkontroverznijem srpskom špijunu Dušku Popovu dobijala se uz Nedeljnik od 2. jula, knjigu o najkontroverznijem srpskom mangupu Stevici Markoviću čitaoci su dobijali na poklon dobiti uz Nedeljnik od 9. jula, a knjigu o najokontroverznijem srpskom policajcu Dragom Jovanoviću čitaoci dobijaju uz Nedeljnik od 16. jula.