Kako je DB pratio Šešelja, naoružavanje radikala i paravojne formacije: “Najveći problem je oružje…”- Šta sve otkrivaju dokumenti sa suđenja Stanišiću, čitajte u Nedeljniku

0
Foto Nedeljnik

U Srbiji nikada nisu otvorene arhive tajnih službi, ali na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću u Hagu mnoga dokumenta postala su javno dostupna. Tu su detalji o paravojnim formacijama i njihovim vezama sa državom, razvoju kriminala, političkim vezama, iznošenju novca iz zemlje, sukobima vojne i civilne tajne službe…

***

Među dokumentima se može pronaći i dokument o Operativnoj akciji “Tompson” koji je priložila odbrana Stanišića i Simatovića, najverovatnije dokazujući da se tadašnji RDB borio protiv paravojnog delovanja i nelegalnog naoružavanja. Među mnogo detalja, u dokumentu koji predstavlja presek ove akcije, mogu se naći nepoznati detalji o delovanju Srpske radikalne stranke (SRS) i njihovom paravojnom delovanju. Centar DB za Beograd u ovom dokumentu navodi da “raspolaže podacima da u tome (naoružavanje i paravojno delovanje) prednjače pojedini ekstremisti iz SRS”, ali se primećuje da se i politički prate aktivnosti tada opozicionih radikala.

“Šešelj Vojislav je u jesen 1993. formirao Politički savet čiji je predsednik Nikolić Tomislav koji poprima sve značajniju ulogu u upravljanju i kreiranju politike SRS. Na predlog dr Radosava Šuljagića, Šešelj je raspustio Srpski četnički pokret kao legalnog kolektivnog člana SRS i zadužio Šuljagića da izradi plan, organizacioni razvoj i mobilizacijski sistem delovanja četničkih formacija u ilegali, u čemu mu je pomagao i prof. dr Slavko Milosavljević, obojica članovi Političkog saveta SRS.

„Po ovom planu, paravojno organizovanje SRS opet se zasniva na SČP, koji je formalno raspušten aprila ’94. godine, a praktično preveden u ilegalni. Osnovna zamisao ovog organizovanja je ilegalno formiranje vojnih jedinica u Srbiji, Crnoj Gori i eventualno u RSK i RS, ukoliko bi one tamo bile zabranjene pošto se još uvek nalaze u sastavima njihovih regularnih vojski”, piše u ovom dokumentu.

U fusnotama se navodi da je nad Šešeljom DB Sarajevo od ’81. do ’83. godine vodila operativnu obradu zbog delovanja sa pozicija građanske desnice, a DB Beograd od ’87. do ’92. zbog ekstremnog srpskog nacionalizma. U operativnim evidencijama CRDB Bgd. evidentiran je pod br. 71-1-23699.

Za Nikolića se samo kaže da je u operativnim evidencijama evidentiran pod brojem PK-2787.

DB navodi da je Šešelj užem krugu svojih saradnika jednom prilikom rekao da je ovim sistemom obuhvaćeno oko 80.000 ljudi, a da u roku od 6 do 8 sati mogu okupiti i vojno organizovati oko 30.000.

“Po oceni autora ovog plana, najveći problem je oružje. Imaju ga malo, uglavnom lako pešadijsko, koje je, kako su istakli, dobro sakriveno, a do dodatnog planiraju da dođu preko oficira VJ, svojih istomišljenika, iz vojnih skladišta ili nasilnim putem, odnosno, zauzimanja skladišta borbenom akcijom”, navodi DB…

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 8. jula

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju knjigu Slobana Vladušića “Miloš Crnjanski – prijatelj iz prošlosti”