Kako izgleda Suecki kanal posle deblokade: “Gužva se smanjuje, više od 420 brodova se nagomilalo…”

0
Credit line: AFP / AFP / Profimedia

(Beta-AP) – Pomorska gužva na oba kraja Sueckog kanala dodatno se smanjila danas, pet dana posle uklanjanja ogromnog broda za prevoz kontejnera koji se preprečio i blokirao taj plovni put.

Timovi firmi za spasavanje brodova su u ponedeljak oslobodili delom nasukani “Ever Given”, dužine skoro četiri fudbalska igrališta, okončavši krizu nastalu blokadom jednog od najvažnijih svetskih plovnih puteva koja je prouzrokovala štetu od nekoliko milijardi dolara dnevno u pomorskoj trgovini.

Više od 420 nagomilanih brodova čekalo je da brod u japanskom vlasništvu, pod zastavom Paname, bude odsukan i pomeren da bi nastavili plovidbu. 

General potpukovnik Osama Rabi, predsednik uprave Sueckog kanala, rekao je da je danas kroz kanal prošlo 80 teretnih brodova, a među njima i američki nosač aviona “Dvajt D. Ajzenhauer”.

“To dokazuje da svetska pomorska zajednica ima veliko poverenje u Suecki kanal i sposobnost Egipta da garantuje sigurnost i zaštitu raznih vrsta plovila”, naveo je on.

Firma “Leth Agencies” koja uravlja kanalom je saopštila da je 357 brodova prošlo otkako je nasukani brod pomeren uz pomoć tegljača, bagera i plime i oseke.

Broj brodova koji čekaju tranzit danas je opao na 206 sa više od 300 ranije tokom nedelje, saopštila je kompanija.

“Ever Given” se bio nasukao šest kilometara severno od južnog ulaza u kanal koji je na tom mestu jednosmeran, kod grada Sueca. To je neke brodove primoralo da pređu na dugačku alternativnu rutu od 5.000 kilometara oko Rta dobre nade, na južnom špicu Afrike, koji brodare košta stotine hiljada dolara goriva i drugih troškova. Drugi su čekali da se kanal odblokira.

Nezapamćena blokada je izazvala strah od kašnjenja isporuke, nestašice i poskupljenja robe za potošače, i dodatno zategla lance prevoza koji su ionako preopterećeni posledicama pandemije korona virusa.