Kako hladnoća deluje na telo

0
Foto Profimedia

Niske temperature čine nas podložnim virusima i infekcijama, ali hladno vreme donosi i niz promena koje zahvataju kožu, zube, vid i metabolizam.

Hladno vreme obično nas drži u zatvorenom i čini nas ranjivijima na viruse i infekcije, ali hladno vreme utiče na naše telo na više iznenađujućih načina. I nisu baš svi štetni za zdravlje, piše Bright Side, prenosi N1.

Jezik radi više nego obično

Niže temperature i vetar usne čine suvimi u i tada često ližete usne kako biste ih navlažili. Iako vam to može pružiti privremeno olakšanje, ova navika zapravo je štetna, jer može dovesti do ispucalih usana.

Pljuvačka se vrlo brzo suši, pa usne ostaju još suvlje nego što su bile. Kako pljuvačka sadrži dosta enzima koji su preoštri za nežne usne, to će dodatno pogoršati stanje.

Zubi mogu češće da bole

Ako imate osetljive zube, zimi biste mogli da osetite oštru, prodornu bol kad je napolju hladno.

Hladan vazduh može doći do živaca duboko u zubu i izazvati neprijatnu bol, naročito ako vam je gleđ oštećena.

Stomatolozi preporučuju disanje na nos kad ste na otvorenom i pokrivanje usta ako duva jak vetar, da biste zaštitili osetljive zube od hladnoće. Nišenje maski sada može da pomogne i kada su zubi u pitanju.

Hladnoća može da podigne nivo šećera u krvi

Hladnoća podstiče telo da oslobađa hormone stresa koji povećavaju nivo šećera u krvi. Budući da telesna aktivnost smanjuje šećer u krvi, lekari preporučuju vežbanje kod kuće tokom zime kako biste održali nivo šećera pod kontrolom.

Mogli biste da dobijete više bora

Za pojavu bora ne možemo u potpunosti kriviti zimu, ali koža je osetljivija na oštećenja tokom zimeske sezone. Budući da tokom hladnih meseci dolazi do pada vlage u vazduhu, koža počinje da se suši. Ona ne može da zadrži dovoljno vode, a kao rezultat toga postaje suva i sklona većem broju bora.  

Vid može da se pogorša

Često zaboravimo da nosimo naočare za sunce koje blokiraju UV zrake tokom zime, ali sunce koje se odbija od snega može ozbiljno da oštetiti naše oči.

Tanak sloj suznog filma koji pokriva naše oči vrlo je osetljiv na suv vazduh i vetar. Lekari preporučuju veštačke suze zimi kada ste napolju.  

Brže ćete dehidrirati

Tokom zimskih meseci retko osećamo žeđ i često zaboravimo da pijemo dovoljno vode. Kako se manje  znojimo nego leti, obično pijemo i manje vode. To što ne osećamo žeđ ne znači da telu ne treba voda, zato bi trebalo da je pijemo u malim gutljajima, ali češće.