Kako gutanje emocija oduzima energiju telu, pa onda posežemo za zamenom: hranom, alkoholom ili seksom

0
Foto: Profimedia

Mnogi ljudi, kada ne žele da se suoče s određenim problemima, umeju da se prave kao da se ti problemi nisu ni dogodili, jer “ne mogu” da proživljavaju bol koja ide s tim. Emocije tako ostaju u telu, a kada se dugo zadržavaju u nama, izazivaju fizičke posledice. Gutanje emocija oduzima mnogo energije, pa telu počne da nedostaje “goriva” za druge aktivnosti. To sve izaziva osećaj hroničnog umora, depresiju i želju za samoćom, pišu 24sata.

Pojavljuje se i potreba za ispunjavanjem praznine, pa ljudi često posežu za hranom, alkoholom, drogama ili seksom. Ali, to su sve kratkoročna rešenja. Suočavanje s traumatičnim događajem oslobodiće osobu loših emocija i bola.

Suočite se s “beznačajnim” povredama jer se često pod maskom nebitnog nalazi ono što nas je zaista povredilo. Nerazrešeni problemi onemogućavaju vam da krenete dalje.

Zato, pokušajte da otkrijete koja emocija je u pozadini potrebe za prejedanjem, opijanjem ili usputnim seksom. Posvetite se rešavanju skrivenih emocija umesto da ih “lečite” kompulsivnim ponašanjem.