„Kako će reagovati Palestina i Izrael? To ćemo tek da vidimo…“

0
Beta -AP Photo/Evan Vucci

(Beta) – Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ocenio je da je sporazum o ekonomskoj normalizaciji koji je juče potpisan u Vašingtonu „učinak koji je bio nezamisliv pre nekoliko godina“ i da Srbija treba da bude zadovoljna zato što je „tačka deset“, koja je podrazumevala obostrano priznanje, uklonjena iz finalne verzije. 

On je gostujući na Radio-televiziji Srbije ocenio da to što je potpisan bilateralni sporazum, umesto trostranog, ukazuje „kolika pažnja i poštovanje su iskazani prema Srbiji i prema regionu“, a da je potpis američkog predsednika Donalda Trampa „garant da će on biti primenjen“.

Na pitanje o jednogodišnjem moratorijumu na kampanju priznanja, odnosno povlačenja priznanja Kosova, kao i da li je time samo pitanje priznanja odloženo, Selaković je kazao: „Videćemo“.

Rekao je da je predsednik SAD stavio potpis na papir kojim se garantuje primena slobode relegije i svih sudskih odluka, čije je nepoštovanje ugrožavalo opstanak Visokih Dečana, Pećke patrijaršije.

„U opštini Dečani osim bratije manastira Visoki Dečani više nema Srba. Kada imate takvu jednu odluku to znači zaštitu opstanka i naše baštine i našeg bratstva“, dodao je Selaković.

Na pitanje koliko će ovaj sporazum uticati na odnose Srbije sa Izraelom i Palestinom, rekao je da ćemo „to tek videti“.

Selaković smatra i da je važna tačka ovog sporazuma podrazumeva da će Sekretarijat za energetiku američke vlade uraditi studiju o izvodljivosti oko raspodele energenata kada je reč o jezeru Gazivode.

„Mi do sada nismo imali nijedan jedini kilovat struje koji se proizvede u hidrocentrali na Gazivodama, mi sada dobijamo fizibiliti studiju koja će nam omogućiti da imamo struju sa Gazivoda. Dakle, nešto što su do sada Albanci kategorički odbijali“, kaže Selaković.

(Beta)