Kako će izgledati nove novčanice od 100 i 200 evra (ako znate kako su uopšte izgledale stare)

2
Foto Profimedia

Evropska centralna banka – ECB je u Frankfurtu predstavila novi izgled novčanicaod 100 i 200 eura, koje će biti u opticaju od 28. maja ove godine.

Reč je o seriji novčanica koje se nazivaju “Evropa”, prvobitno predstavljenih 2013. godine.

Njihov redizajn najavljen je u septembru prošle godine, kao i da će u prometu biti od maja ove godine.

Na novčanicama dominira lik Evrope, prekrasne feničke princeze i Zevsove partnerke, po kojoj je Stari kontinent dobio ime.

Uz njen lik, kao jedna od sigurnosnih “zamki” na novčanicama nalaziće se i mali simbol evra (€) koji bi trebalo da smanji ili u potpunosti zaustavi falsifikovanje jedinstvene evropske valute.

Novim sistemom zaštite bankari i trgovci trebalo bi da relativno lako prepoznaju falsifikovane primerke, a osim novog dizajna, nove novčanice su daleko kvalitetnije izrade od onih iz prve serije.

Prošle godine je član Odbora ECB-a Iv Merš kazao kako zelene novčanice od 100 evra čine 23 odsto vrednosti papirnog novca koji cirkuliše u evrozoni.

“Uprkos povećanju količine elektronskih transakcija, Evropljani su i dalje vezani za papirni novac. Novčanice su najkorišćeniji metod plaćanja, jer za njih ne treba posebna oprema i jednake su za sve, od starih osoba do hendikepiranih i omladine”, dodao je.

2 KOMENTARA

Comments are closed.