Kako će izgledati kazne za poslodavce koji ne poštuju mere, libanski (udarni) talas nemira se širi, da li se kineski hakeri mešaju u američke izbore: Vaš brifing za ponedeljak

0
Foto: Profimedia

PRESEK – U Republici Srbiji je do 15 časova 9. avgusta registrovano ukupno 28.099 zaraženih koronavirusom.

Od poslednjeg preseka testirano je ukupno 6.251 osoba, od čega je 236 bilo pozitivno.

Na respiratoru se nalazi 106 pacijenata.

Potvrđeno je da je od poslednjeg preseka preminulo još devet osoba zaraženih koronavirusom.

POSLEDNJI DAN ZA POSLODAVCE DA POČNU SA PRIMENOM MERA -Danas je poslednji dan za poslodavce u Srbiji do kada bi trebalo da donesu plan primene mera za bezbedan i zdrav rad u vreme pandemije, prenosi RTS.

Inspektori rada će od sutra kontrolisati firme, a predviđene kazne za one koji ne poštuju mere su od 800.000 do milion dinara.

Cilj navode inspektori nije samo kažnjavanje već i savetodavna podrška poslodavcima da se što pre prilagode Pravilniku o preventivnim merama.

Epidemiološka situacija je i dalje nesigurna i pored poboljšanja, upozoravaju epidemiolozi.

Prioritet su maske i održavanje distance.

“VOJSKA SRBIJE UŠLA 300 METARA NA TERITORIJU KOSOVA BEZ IKAKVIH OVLAŠĆENJA…” – Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reć o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njoom mišljenjum niko nema mandat ili ovlašćenje.

Ona je na fejsbuku objasnila da sinhronizovano patroliranje znači da svaka vojska deluje na svojoj teritoriji i ne prelazi granicu. 

“Događaj 7. avgusta u Karačevu nije sinhronizovana patrola, već zajednička patrola sa Srbijom, za koju niko nema mandat ili ovlašćenja”, napisača je ona.

Ona je dodala da bi trebalo razjasniti zabrinutim ljudima da li je Srbija prekršila sporazum sa NATO-om kada je njena vojska ušla na 300 metara u teritoriju Kosova ili je to učinjeno uz prethodno odobrenje.

Prema rečima kosovske ministarke, bezbednosni mehanizmi Kosova ni na koji način ne bi trebali dozvoliti, a još manje olakšati takve patrole na teritoriji Republike Kosovo, što izaziva uznemirenje i nesigurnost u građanima tog područja.

OD DANAS POČINJE DA KAŽNJAVA “OKO SOKOLOVO” –

“Oko sokolovo”, novi elektronski sistem za kontrolu parkiranja u Beogradu, do sada je samo snimalo i slalo opomene nesavesnim vozačima. Od danas kreće naplata kazni za nepropisno parkiranje, čija visina se kreće od 5.000 do 25.000 dinara.

Sistemom “Oko sokolovo” opremljeno je 18 džipova marke “Land Rover Discovery”, a od danas sledi naplata kazni za nepropisno parkiranje pošto je završena test faza sistema, koja je trajala dve prethodne nedelje.

Raspon novčanih kazni je od 5.000 do 25.000 dinara za fizička lica – građane, što pokriva sve “parking – prekršaje”, od parkiranja na trotoaru, ali bez ometanja kretanja pešaka do poznatih beogradskih “specijaliteta” poput parkiranja na tramvajskim šinama, pešačkom prelazu ili zelenim površinama, navodi portal Nova.rs.

NEMIRI U LIBANU SE NASTAVLJAJU – Libanski ministar ekologije Katar Demianos najavio je sinoć da podnosi ostavku. On je drugi član Vlade koji je odlučio da podnese ostavku posle smrtonosne i razorne eksplozije u bejrutskoj luci.

“Suočen sa ogromnom katastrofom i sterilnim režimom koji je propustio mnoge mogućnosti, odlučio sam da podnesem ostavku”, rekao je ministar Demianos, dodavši da “u ovom teškom trenutku bola koji ujedinjuje Libance vidi nadu” u mladim ljudima da se stvori novi Liban u skladu sa njihovim aspiracijama i snovima.

Prethodno je danas ostavku dala ministarka informacija Manal Abdel Samad, navodi Frans pres.

Ona se izvinila Libancima jer kako je rekla novinarima “Nismo mogli da ispunimo njihova očekivanja”.

Premijer Libana Hasan Diab sastao se sa nekoliko članova svoje Vlade, a lokalni mediji su naveli da postoji mogućnost da i drugi ministri podnesu ostavke.

POSTIZBORNI NEMIRI U BELORUSIJI – Sukobi beloruske policije i demonstranata izbili su sinoć u Minsku i Brestu, posle zatvaranja birališta na predsedničkim izborima.

Na izborima se dugogodišnji predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko borio za šesti mandat uprkos sve većem nezadovoljstvu građana zbog njegove autoritarne vladavine i negiranja značaja epidemije koronavirusa.

Oko 1.000 demonstranata okupilo se sinoć blizu obeliska u čast Minska kao “herojskog grada” u Drugom svetskom ratu.

Policija se oštro sukobila s njima, neke je tukla pendrecima, a kasnije je koristila šok-bombe kako bi ih rasterala.

Mediji su naveli da je policija u Brestu bacala suzavac na demonstrante.

“KIBERNETIČKI NAPAD KINESKIH HAKERA KAKO BI TRAMP IZGUBIO” – Hakeri povezani sa kineskom vladom napadaju američku izbornu infrastrukturu uoči predsedničkih izbora zakazanih za jesen, rekao je u nedelju savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen, prenosi Rojters.

Izjava O‘Brajena predstavlja korak dalje dalje od saopštenja Кancelarije direktora za nacionalnu obaveštajnu zajednicu (ODNI), objavljenog u petak, u kojem se navodi da Кina širi svoje pokušaje uticanja i da Rusija već pokušava da potkopa kampanju demokratskog kandidata Džoa Bajdena.

Ali ODNI nije direktno optužio Peking za pokušaje hakovanja sistema povezanih s američkim izborima.

“Oni bi želeli da predsednik izgubi”, rekao je O’Brajen za Si-Bi-Es.

“Кina se, kao Rusija, kao Iran, bavi kibernetičkim napadima i onlajn krađama identiteta i takvim stvarima koje se odnose na našu izbornu infrastrukturu, internetske stranice i takve stvari”, naveo je Trampov savetnik.

Кina uporno odbacuje optužbe američke vlade da hakuje američka preduzeća, političare i vladine agencije.

ŠEST FRANCUSKIH DRŽAVLJANA UBIJENO U NIGERU – Iz kabineta francuskog predsednika Emanuela Makrona potvrđeno je da je u Nigeru ubijeno šestoro državljana Francuske.

U saopštenju se ističe da je Makron razgovarao sa predsednikom Nigera Mahamudom Isufuom, ali nisu navedeni nikakvi detalji.

Prvobitno je bilo objavljeno da je napadač na motociklu ubio šestoro francuskih turista, njihovog vozača i vodiča, ali je večeras ministar odbrane Nigera Isufu Katambe rekao Rojtersu da su u pitanju humanitarni radnici.

“Francuski državljani su bili humanitarni radnici iz jedne nevladine organizacije. Istraga o tome je u toku”, rekao je Katambe.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: