Kako bi jedno piće i “inkognito” sastanak mogli da koštaju bivšeg britanskog premijera: Pokrenuta istraga protiv Dejvida Kamerona

0

Britanija je pokrenula zvaničnu nezavisnu istragu o lobiranju bivšeg premijera Dejvida Kamerona kod ministara u ime finansijera Leksa Grinsila i njegove kompanije “Grinsil kapital”. Istraga će biti nezavisna i sprovedena u ime Kancelarije vlade i premijera, izvestio je BBC.

Dok je Kameron bio britanski premijer od 2010. do 2016. godine, australijski bankar Grinsil je doveden da radi sa vladom na poboljšanju efikasnosti.

Nakon napuštanja funkcije, Kameron je zauzvrat postao savetnik u Grinsilovoj kompaniji koja je sada nesolventna.

Kameron se oglasio i rekao da nije prekršio nijeda kodeks ponašanja ili pravila lobiranja. Međutim, nedugo potom, ponovo se oglasio i saopštio da je trebalo da sa ministrom finansija kontaktira putem “formalnih kanala”. On je takođe preko portparola poručio da “pozdravlja istragu” i “da će mu biti drago da koliko je u njegovoj moći doprinese da se istina rasvetli”.

„Protiv mene su podnete razne optužbe proteklih nedelja, uglavnom zbog toga što sam davao izjave vladi u ime kompanije u kojoj sam radio. To sam uradio ne samo zato što sam mislio da će to koristiti kompaniji, već zato što sam iskreno verovao da će u izazovnim vremenima biti materijalne koristi za preduzeća u Velikoj Britaniji“, istakao je Kameron.

Fajnenšel tajms i Sandej tajms prethodno su izvestili da je Kameron direktno kontaktirao ministre da bi lobirao u ime kompanije Grinsila „Kapital“, te da je slao poruke ministru finansija Rišiju Sunaku i dogovarao privatni susret tokom kojeg su piće pili Grinsil i ministar zdravstva Met Henkok.

Konačno, ishod razgovora o Grinsilovim predlozima u vezi sa zajmom nije promenjen, rekao je Kameron i stoga, tvrdi, njegove intervencije nisu dovele do promene u pristupu vlade.