“Kako bi bilo tužno kada bi prvo najbogatiji dobili vakcinu”

1
Foto: Profimedia

Papa Franja je danas upozorio na svaku mogućnost da bogati ljudi imaju prioritet za dobijanje vakcine protiv koronavirusa i istakao da je siromašnima potrebna pomoć.

“Pandemija je kriza. Ne izlazite iz nje isti, ili bolji ili lošiji. Moramo izaći bolji” iz pandemije korona virusa, poručio je papa.

Nakon pandemije, kako je dodao papa, svet se ne može vratiti u normalu ako normala znači društvenu nepravdu i pogoršanje životne sredine.

“Kako bi bilo tužno kada bi se prioritet za vakcinu dao najbogatijima”, rekao je on i ocenio da bi bilo skandalozno ako bi sva ekonomska pomoć, uglavnom javnih fondova, koristila za oporavak industrije koja ne pomaže siromašnima ili životnoj sredini.

Papa je rekao da je pandemija “ogolila tešku situaciju siromašnih i veliku nejednakost koja vlada u svetu”, ocenjujući da je virus, “iako ne pravi izuzetke među ljudima”, pogoršao te velike nejednakosti i diskriminaciju.

Tokom pandemije mnogi siromašni, koji često imaju poslove koji im ne dozvoljavaju rad od kuće, našli su se u situaciji da su manje sposobni da se zaštite od moguće zaraze, a siromašnima u mnogim delovima sveta je nemoguć pristup najboljoj zdravstvenoj zaštiti.

Papa je kazao da odgovor na pandemiju mora biti dvostruk. S jedne strane, “neophodno je pronaći lek za tako mali, ali strašan virus koji je ceo svet bacio na kolena”, a sa druge strane, “moramo lečiti veliki virus socijalne nepravde, nejednakih mogućnosti, marginalizovanosti i izostanka zaštite najslabijih”, poručio je on.

I pored velike želje za povratak u normalnost i obnovu privrede, papa je ukazao da “ta normalnost ne sme uključivati društvene nepravde i pogoršanje stanja životne sredine”.

“Danas imamo priliku da izgradimo nešto drugačije. Na primer, možemo razviti ekonomiju integralnog razvoja siromašnih, a ne blagostanja”, rekao je papa.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Ja smatram da bi OBAVEZNO prvo trebalo vakcinu da dobiju bogataši i vođa država. Tada bih bio siguran da je vakcina OK i da se bez bojazno sme primiti. Opreznost je majka mudrosti.

Comments are closed.