“Kako bi bilo lepo da u Dubrovniku nikada više ne vidimo kruzere, da se ne vraćaju…”

0
Foto: Profimedia

“Priroda se obnavlja”, jedna je od omiljenih rečenica ovog “karantinskog doba”. Što zbog medveda na ulicama Madrida koji su snimljeni sa prozora, što zbog “irvasa u Berane” koji su plod duhovitosti.

Ipak, priroda se stvarno obnavlja, to potvrđuju i borci za zaštitu životne sredine, a i u svojoj kolumni za Jutarnji list o tome piše Tomislav Čadež.

“Kako bi bilo lijepo da ovako ostane i ubuduće. Svakovrsnih bismo se nevolja mogli riješiti iz naših života ako ne mnogo promijenimo svoje navike.

Rado u ovim dnevnicima posjećujem Dubrovnik, a rado ga posjećujem i uživo. I sinula mi je pred očima jedna donedavno samo utopijska slika – nema više kruzera. O kako bi divno bilo da se više nikad ne vrate. A posve je moguće da ih se Dubrovčani riješe za dulje vrijeme.

Za rata su turisti pristizali u nas, a kamo li neće sad, kad imamo gotovo najbolju epidemiološku situaciju na cijelom Mediteranu. Jedino je pitanje hoćemo li ih primati”, piše Čadež i dodaje da “slovenski Dubrovnik” nije problem.

Ističe da je sada prilika gradskih vlasti da se “otarase” onih sa zapada i njihovih kruzera.

“Dovoljno je u Lazaretima ponovno otvoriti karantenu. Svaka skupina turista koja želi sići s kruzera da obiđe grad, mora proći proceduru. Prvo, dva tjedna da ih se izolira u Lazaretima, čija sama arhitektura omogućuje higijenski učinkovit nadzor. Samo još treba platnom natkriti atrij, a kreveta na kat ondje stane zbilja mnogo.

Turisti karantenu dakako sami plaćaju, kao i medicinsku skrb u sklopu koje im se dvaput dnevno beskontaktnim toplomjerom mjeri temperatura, no ne treba im nabijati cijene. Po isteku karantene, ako je sve u redu, mogu u grad te se iza one kašičice dignute u zrak na čelu grupe progegati Stradunom i kupiti magnete za frižider od dva eura”, piše Čadež i dodaje da je posle šetnje potrebno da ih neko uredno isprati do kruzera.

Kog kruzera? On je već otplovio.