Kakav si s hvatanjem uljeza?

Šta da čitamo

0

Kada deca naprave dar-mar u sobi, obično mama podigne kažiprst i mali prst i svi znaju šta će biti. Hm? Nešto nije u redu sa ovom rečenicom? Šta? Dar-mar? Pa mali prst!

Ideju za igru iz prve rečenice uzeli smo iz izuzetno kreativne zbirke poezije za decu Dragane Mladenović pod nazivom Dar-mar, koju je ilustrovao Boris Kuzmanović, a nedavno objavio Kreativni centar. U svakoj od pesama kriju se uljezi, reči koje tu ne pripadaju, a čijim pronalaženjem deca uče kako se pravilno piše, ali uče i da kritički razmišljaju i čitaju.

Autorka Dragana Mladenović priznaje da je ideju za knjigu pozajmila od dece i da je zato vraća njima, ali da u klopku hvatanja uljeza vrlo lako upadaju ne samo školarci već i oni mlađi, pa i te kako stariji.

„Misija poezije za decu, pa i poezije i književnosti uopšte, jeste da probudi čitaoca, da mu otvori oči i upali sva svetla u glavi… Ukoliko samo jednom astronautu-čitaocu Dar-mar prokrči put do knjige-budilnice, darmarska misija sletanja u svet književnosti može se proglasiti uspešnom.“ Zapravo, Dar-mar nije moguće preleteti, ili prelistati, jer svako ko je čita napamet biće, prema rečima autorke – prevaren. „Pažljivo čitanje vodi boljem razumevanju teksta i, sledstveno, sveta“, kaže Dragana. Ono što je posebno prijatno jeste to što takvo čitanje deluje kao igra i ulazak u svet čarolije reči.

Kreativnost i inovativnost ove knjige prepoznata je na ovogodišnjem Sajmu knjiga, pa je izdanje Dar-mar osvojilo Nagradu Najlepša dečja knjiga na Sajmu, a i Nagradu ULUPUDS-a (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije) za najbolju ilustraciju. To su dve od četiri nagrade koliko je Kreativni centar dobio na Sajmu (dve je zaslužila monografija Dobrosav Bob Živković).

I kako bi Dragana Mladenović naglasila: „Čitanje utiče na povećanje fonda reči, otvara nove vidike, utiče na brže razmišljanje, pospešuje uspešno seckanje peršuna… Čitajte, dragi čitaoci, pažljivo, budite kritični, ne verujte očekivanjima, očekujte da budete prevareni, ne dozvolite da vas poezija uspava“.