“Kada u dvocifrenim procentima padaju najjače ekonomije sveta, mi imamo rast od 0,1 odsto…”

1
Foto: Nedeljnik

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija prvu polovinu godine završila sa padom BDP-a od 0,9 odsto što je po njenim rečima, fantastičan rezultat u uslovima “najveće ekonomske krize koju svet pamti”.

Predstavljajući makroekonomske pokazatelje u Srbiji, ona je rekla da su rezultati “mnogo bolji nego što smo očekivali”.

“U izuzetno teškim okolnostima kada u dvocifrenim procentima padaju i najjače ekonomije u svetu, mi smo u junu imali blagi rast od 0,1 odsto. To je velika stvar i zato sam danas želela da čestitam i građanima i svim privrednicima i da ih zamolimo da nastavimo da se borimo kao do sada”, rekla je premijerka.

Ocenila je i da Srbija ima stabilan broj zaposlenih uprkos ekonomoskoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, navodeći da je u odnosu na drugi kvartal 2019. godine, u prvom kvartalu ove godine broj zaposlenih veći za 1,6 odsto. 

Najavila je i da će u septembru i oktobru biti postavljeni kameni temeljci za još nekoliko “važnih pogona” za ekonomiju Srbije.

Upitana šta je najviše doprinelo da ekonomski rezultati budu bolji od očekivanih, ona je navela rast industrijske proizvodnje, rast potrošnje u trgovinama, “odličnu” poljoprivrednu godinu i činjenicu da je građevinska indsutrija zabeležila pad od nešto više od dva odsto i pored procena da će ići i do 14 odsto.

“Sećam se kad smo 2018. imali jako dobru poljoprivrednu godinu, bolju od desetogodišnjeg proseka. I prošle godine smo opet imali rast a sada imamo treću godinu u nizu bolji rezultat od desetogodišnjeg proseka. Svaka godina je bolja od prethodne, to govori koliko se naša poljoprivreda promenila i koliko je danas jača”, rekla je Ana Brnabić.

Dodala je da je najveći pad zabeležen u sektorima turizma i ugostiteljstva kao i u automobilskoj industriji gde je proizvodnja pala za 46,7 odsto.

“U turizmu i ugostiteljstvu najveće gubitke imaju Beograd i Novi Sad, svi ostali imaju prilično dobru sezonu, nešto malo lošiju nego 2019. godine jer su zahvaljujući odgovornosti naših građana ti kapaciteti sada popunjeni i do 80 odsto”, navela je predsednica Vlade Srbije.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Када ништа немаш и 10 пара на 1 динар је “фантастичан резултат” у условима “највеће економске кризе коју свет памти”. А онај што је са 1.000 динара пао на 900, ето, нека се мучи сада са “двоцифреним” падом.

Comments are closed.