Kada se jedan predsednik protivi oštrim merama u sopstvenoj zemlji: Tramp podržao proteste u Mičigenu, Minesoti i Virdžiniji…

0
Foto: Profimedia

Neke od američkih država počele su da razmatraju kada bi mogle otpočeti ublažavanje restriktivnih mera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, dok predsednik Donald Tramp smatra da su pojedini guverneri uvojili preoštre smernice, prenosi danas Glas Amerike.

Dan nakon što je izneo plan za postepeno oživljavanje ekonomske aktivnosti, Tramp je pozvao svoje pristalice da “oslobode” tri savezne države, čiji su guverneri iz Demokratske stranke.

Time je u suštini ohrabrio proteste protiv smernica građanima da ostaju kod kuće da se se sprečilo širenje koronavirusa.

“Oslobodite Minesotu! Oslobodite Mičigen! Oslobodite Virdžiniju!”, pozvao je Tramp u nizu objava na Tviteru.

Tramp je na konferenciji za novinare rekao da su mere, koje su doneli guverneri pojedinih država kao što je Virdžinija, preoštre.

Na pitanje da li bi te države, među kojima su i Mičigen i Minesota, trebalo da ih ukinu, Tramp je odgovorio: “Ne, ali mislim da su elementi onoga što su uradili preterani”.

Rekao je i da se učesnici protesta u pojedinim državama ponašaju odgovorno, ali da se prema njima postupa “previše oštro”.

Ispred rezidencija guvernera i lokalnih skupština širom Amerike, prethodnih dana su organizovani protesti protiv postojećih restrikcija. Protesti su održani u Ohaju i Mičigenu, kao i u Oklahomi, Teksasu i Virdžinji gde se okupljaju pristalice predsednika Trampa, protivnici vakcina, pristalice prava na nošenje oružja i desničarskih povoda, svi ujedinjeni u protivljenju zatvaranju ekonomije da bi se usporilo širenje epidemije.

Pojedini su počeli da otvorene krše smernice o socijalnom distanciranju da bi izvršili pritisak na guvernere da ih ukinu.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus