Kada koristiti biljna ulja za kožu lica: Lešnikovo, arganovo, kokosovo, ulje od jojobe…

0
Foto: Profimedia

Ulja mogu da pomognu kod različitih stanja kože, a danas su sve popularnija jer dubinski obnavljaju i hrane kožu. Mogu da se nanose pre jutarnje šminke ili preko noći, da je bolje neguje.

Biljna ulja ne samo da koži pružaju hranljivost, već je i hidriraju, a svaki tip kože ima svoje omiljeno ulje za lice. Ona vežu vodu u dubinskim delovima kože i time sprečavaju isušivanje, a, takođe, koži daju lep sjaj.

Masnoj koži će prijati ulje od lešnika, a dobro je i kod akni. Ovo ulje zapravo je suvi tip ulja. Dermatolozi ga predlažu i za osetljivu kožu, pišu 24sata.

Suva ulja postala su pravi hit jer ne ostavljaju masnoću na licu i koriste se i kao baza i zaštita kože pre šminkanja.

Ulje avokada izuzetno je zahvalno za sve tipove kože jer ne samo da može da ukloni depigmentaciju, već sadrži i kalijum i podstiče proizvodnju kolagena. Često ga koriste žene u zrelom dobu.

Hit među uljima u poslednje vreme je arganovo jer sadrži linoleinsku kiselinu koja podstiče obnovu kože, a poželjan je i u tretmanima za negu kose.

Ulje jojobe koristi se u mnogim kozmetičkim formulama, ali samostalno se ne koristi jer je u principu vosak.

Ulje kokosa je slavno jer sadrži vitamine E i K, kao i zbog antibakterijskih svojstava. Lice čini mekim i mirisnim, pa je njegova primena istovremeno i mini wellness doživljaj.