Kada je probiotik potpuno nepotreban: Zašto ga ne treba uzimati

0
Foto: Profimedia

Probiotici jesu dodatak ishrani koji pomaže u održavanu probavnog sistema, ali nova otkrića sugerišu da previše probiotika može da izazove prilično neprijatne simptome.

Upotreba probiotika dovodi do sakupljanja bakterija u tankom crevu što može da dovede do dezorijentisanosti, nadutosti, ali i bolova u želucu, piše Sciencedaily.com.

U objavljenoj studiji, u kojoj je učestvovalo 30 pacijenata, njih 22 prijavili su simptome kao što su zbunjenost, loša koncentracija, kao i nadutost.

“Istražitelji su otkrili velike kolonije bakterija koje se razmnožavaju u tankom crevu pacijenata, ali i visok nivo D-mlečne kiseline proizvedene fermentacijom šećera bakterije laktobacilusa iz njihove hrane”, objašnjava doktor Satiš Rao s odeljenja neurogastroenterologije na Medicinskom fakultetu u Džordžiji.

Poznato je da je D-mlečna kiselina privremeno toksična za ćelije mozga. Naučnici su otkrili da su neki pacijenti imali dva do tri puta veću količinu D-mlečne kiseline u krvi od normalne, prenosi N1.

Te smetnje kod pacijenata su trajale od pola sata do nekoliko sati posle jela, i bile su toliko ozbiljne, da su morali da napuste posao.

“Probiotike treba tretirati kao lek, a ne kao dodatak ishrani”, kaže dr Rao.

Upotreba probiotika može da bude posebno problematična za pacijente koji imaju problem sa slabom pokretljivošću creva, one koji uzimaju opioide, ali i one koji imaju terapiju koja smanjuje lučenje želučane kiseline i tako prirodno uništava suvišne bakterije.

“Probiotici bi trebalo da deluju u debelom crevu, a ne u tankom crevu ili stomaku”, kaže dr. Rao.

Doktor ističe da bi bilo dobro koristiti namirnice koje imaju svojstva probiotika, kao što su: crna čokolada, jogurt, kiseli kupus, a posebno kefir.