“Kada crni čovek sretne čoveka u plavom, crni čovek je mrtav”: Robovlasništvo, iskonski greh Amerike – Čitajte u Nedeljniku

0
Beta/AP Photo

Sjedinjene Američke Države u svom korenu imaju robovlasništvo, rasizam, aparthejd. Reč je o iskonskom grehu u stablu najstarije žive demokratije na planeti. Zemlja koja je prva propagirala da se svi rađamo jednaki, da imamo neotuđiva prava na život, slobodu i da tražimo sreću, bila je robovlasnička. Štaviše, ljudi koji su pisali Deklaraciju nezavisnosti i kasnije ustav, Biblije ljudskih prava, bili su robovlasnici.

Istorija SAD krcata je rasnim i etnički motivisanim nasiljem. Nisu samo Afroamerikanci bili žrtve ideje da postoje rasne ili etničke grupe prve, druge i treće kategorije. S vremenom su kroz američki tunel mržnje i diskriminacije prošli Irci, Italijani, Kinezi, Meksikanci, Japanci i na kraju pripadnici islamske veroispovesti.

Ima jedna opaska Klinta Istvuda u jednom iz njegovih filmova o Prljavom Hariju: “Kada crni čovek sretne čoveka u plavom, crni čovek je mrtav.” Nije policajac rasista, sistem u Americi je rasistički: svaki deveti Afroamerikanac između 20 i 34 godine je u zatvoru a nijedan policajac koji je ubio crnca nije osuđen…

Veliku analizu Željka Pantelića čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 4. juna

Naslovna strana novog Nedeljnika

Svi čitaoci Nedeljnika dobijaju na poklon treću knjigu iz hit edicije “Velike biografije: Političari i revolucionari” – biografiju Milovana Đilasa. “Bio je student, Crnogorac, komunista, zatvorenik, bio je partizan, pesnik, revolucionar, disident, bio je pisac, govornik, Jugosloven, socijalista, bio je samoupravljač, filozof, propagandista, pobunjenik…” I u naredne dve sedmice, čitaoce Nedeljnika očekuju knjige o Leki Rankoviću i Draži Mihailoviću. Ne propustite priliku da napravite svoju kolekciju.