Kada će biti ukinuto vanredno stanje: Dr Tiodorović smatra ne pre Prvog maja, a dr Kon kaže da je logično da zabrane traju još dve nedelje…

0
Foto: Igor Pavićević

Kako su od juče počele da popuštaju mere donete sa ciljem suzbijanja koronavirusa u Srbiji i kako se život polako vraća u uobičajene tokove, jedno od najčešćih pitanja koja se postavljaju ovih dana jeste kada će biti ukinuto vanrendno stanje uvedeno 15. marta.

Preduslov je, kako smatraju epidemiolozi iz Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, procena stanja epidemije, odnosno broj novoobolelih od virusa korona.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da se pre 1. maja ne može govoriti o ukidanju vanrednog stanja, a da će nakon tog datuma procenom poslednje nedelje aprila slika pandemije biti jasnija.

“Preduslov za tako nešto bi bilo znatno smanjenje broja obolelih, nastavak ovog trenda opadanja pozitivnih, ali da i sami vidimo da građani poštuju propisane mere, nose zaštitne maske, drže distancu, ne okupljaju se”, kazao je Tiodorović za Blic.

Epidemiolog Predrag Kon je juče rekao da nam ukidanje vanrednog stanja predstoji pre kraja epidemije za koji on procenjuje da će se dogoditi između 10. i 12. nedelje od njenog izbijanja.

“Imamo pred sobom još određene praznike i vremena kada se uobičajeno okupljamo, realno je očekivati da se tek posle toga potpuno ukine vanredno stanje”, rakao je Kon.

Medutim, kako je dodao, „sama epidemija će i dalje trajati, u okviru epidemije postoje vanredne mere, kao što je zabrana javnog okupljanja, zabrana rada škola i druge, videće se kakva je situacija“.

„Postepeno će to da se uvodi, ne traba da bude straha, koji se sada javlja sve češće, od naglog uvođena redovnog života. Mi se moramo vratiti u život i biće to malo drugačije, imaćemo prelazni period“, rekao je Predrag Kon.

On je u današnjoj izjavi za TV Prva procenio i da je potrebno da policijski čas i dalje bude u određenoj meri na snazi u naredne dve nedelje.

“Logično je da još dve nedelje ostane zabrana. To ne znači da sam ja u pravu. O tome će se još raspravljati. Najvažniji je sprečiti kontakte, a to je izgleda najjednostavnije kroz policijski čas. Odmah nakon što je završen za vreme vaskršnjih praznika, jasno vidimo da počinje opadanje, i mislim da će jasno da se vidi u narednim danima”, rekao je on.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus