„Kada bi Srbin u bilo kom parlamentu mogao da priča kao Kamberi kod nas…“: Rasprava o ljudskim pravima u Skupštini Srbije

0
Foto Beta

(Beta) – Poslanici Skupštine Srbije iskoristili su danas na početku zasedanja pravo da postavljaju pitanja nadležnim institucijama.

Predsednik poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Šaip Kamberi rekao je da je danas Dan ljudskih prava, a da se Srbija u toj oblasti ne može pohvaliti rezultatima jer nema javnog dijaloga, slobode izdražavanja niti kompromisa sa manjinama.

Kamberi je rekao da je na snazi cenzura, da su mediji propagandno sredstvo vlasti a da se sa izmišljenih neprijatelja bore „staljinističkim metodama“, nema napretka u vladavini prava i zato nema otvorenih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

On je pitao Vladu Srbije koje će mere preduzeti u otklanjanju ovih prepreka koje sprečavaju napredak ka EU.

Poslanik Socijalisitčke partije Srbije Djordje Milićević zahvalio je vlastima na poštovanju ljudskih prava uz tvrdnju da nijedan Srbin ne bi smeo da priča u bilo kom parlamentu onako kako Šaip Kamberi priča ovde.

Milićević je rekao da promoteri kosovske nezavisnosti najavljuju novi kurs američke administracije, najavljuju blokiranje evropskog puta Srbije dok ne prizna Kosovo i da koriste istu retoriku kao i pre 20 godina, i pitao da li će aktuelna dešavanja mogu da utiču na započeti proces dijaloga Beograda i Prištine.

Poslanik sa liste „Aleksandar Vučić -Za našu decu“ Nebojša Bakarec zatražio je obaveštenje od MUP-a i tužilaštva u vezi za sumnjom da su NN lica oštetila Beograd za osam miliona evra isplaćenih za konsultantske usluge oko gradnje mosta preko Ade.

On je čitao izjavu kako tvrdi „zaštićenog svedoka“, datu „MUP-u i jednom mediju“, u kojoj za kriminal optužuje nekadašnjeg gradonačelnika Dragana Djilasa.

U nastavku sednice poslanici razmatraju četiri amandmana na predlog budžeta za 2021. godinu.