Kad vam kaže Ćiro Blažević: O životu bez seksa, strahu od raka i tome zašto nikad ne treba pričati s lekarom koji vam je prijatelj

0
Profimedia

Legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević pridružio se akciji “Svi za njega”, kojom u Hrvatskoj žele da podignu svest o raku prostate i važnosti pregleda.

Ćiro je govorio o svojoj borbi sa opakom bolešću.

“Muškarac bez prostate je invalid, osuđen na život bez seksa, a kakav je to život? Nikakav! Prostata je toliko mala, a toliko važna za svakog muškarca da je suludo odstraniti je ako nije nužno. Da mogu vratiti vreme, ne bih izabrao operaciju, nego zračenje, jer sam bio u prilici da biram”, kaže legendarni bivši selektor hrvatske fudbalske reprezentacije. Njemu je pre 16 godina u Univerzitetskoj klinici u Insbruku zbog karcinoma odstranjena prostata.

“Nikada nemojte ići lekaru koji vam je prijatelj. Moj dobar prijatelj i sjajan urolog, koji je video moje prve nalaze, rekao je da nema šanse da imam rak. Naprosto nije želeo da prihvati mogućnost da će možda izgubiti prijatelja”, objašnjava Miroslav Ćiro Blažević i dodaje da o svom problemu nije želeo da priča ni s članovima porodice.

“Nemam običaj da opterećujem ljude, pogotovo bližnje, a kad pomenete rak, odmah vas osude na smrt. Strah se uvuče u sve pore života i tu nema pomoći. Danas redovno vežbam i idem na kontrole i sistematske preglede, a na to teram i porodicu”, rekao je Ćiro, a prenela hrvatska Glorija.