Kad se skupe lideri šest stranaka da naprave plan o vladavini posle smene predsednika: Šta može opozicije protiv Erdogana

0
EPA-EFE/ERDEM SAHIN

 (Beta-AP) – Lideri šest opozicionih partija u Turskoj sastali su se kako bi napravili plan o budućem sistemu vladavine u državi posle smene predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana, javila je agencija Asošiejted pres (AP).

Nakon jučerašnjeg sastanka lideri stranaka su saopštili da Turska doživljava najdublju političku i ekonomsku krizu u svojoj istoriji i da je za to odgovoran izvršni predsednički sistem.

Oni će saradjivati kako bi postigli zajednički cilj transformacije uprave države u ojačani parlamentarni sistem, a očekuje se da će detalje sporazuma objaviti 28. februara.

U saopštenju nisu pomenuli predsednika Turske, ali je jasno da se opozicija sastala kako bi napravila plan kako bi ga svrgla sa vlasti, navodi AP.

Posle više od 11 godina na mestu premijera, Erdogan je izabran za predsednika 2014. godine kada je ta funkcija bila prvenstveno ceremonijalna.

Medjutim, turski birači odobrili su 2017. godine promenu sistema vladavine u predsednički sistem koji je proširio Erdoganova ovlašćenja na račun vlade i skupštine.

Erdogan je za predsednika ponovo izabran naredne godine, a kritičari sistem nazivaju “pravilo jednog čoveka”.

Prvom zajedničkom sastanku prisustvovali su predstavnici glavne opozicione republikanske Narodne partije, nacionalističke Dobre stranke, konzervativne partije Felisiti, Demokratske stranke, Partije demokratije i progresa i Stranke budućnosti, javlja AP.