“Kad sam bio mali, tata mi je branio da se vucaram po bifeima sa glumcima”: Marko Janketić o odrastanju u glumačkoj porodici

0
Foto: Nedeljnik, JDP

Glumac Mihailo Miša Janketić preminuo je danas u 80. godini života.

Njegov sin, takođe glumac, Marko Janketić ispričao je ranije za magazin Original kako je bilo odrastati u umetničkoj porodici i generacijskom jazu mladih umetnika i “stare garde”.

“Nekada su glumci bili ozbiljniji, ranije su postajali zreli. Nove generacije glumaca nisu takve. Moguće je da je to doživljavanje ‘mladih glumaca’ pomalo i generacijska stvar. Kad sam bio mali, bilo mi je zabranjeno da sedim sa glumcima. Moj otac nije dozvoljavao da se kao dete vucaram po bifeima. Posećivao sam pozorište često, gledao sam predstave, ali nisam baš često sedeo sa glumcima”, ispričao je Marko Janketić.

U tom razgovoru, on je rekao i da ranije mladi glumci nisu baš mogli da sede sa prvacima i ozbiljnim glumcima.

“Tada mladi glumci nisu baš mogli da sede sa prvacima i sa ozbiljnim glumcima. Morao si da zaslužiš tu privilegiju da sedneš i porazgovaraš sa nekim od velikana glumišta. Stariji glumci uvek su negovali nove generacije, pomagali mladim glumcima, savetovali ih… Ali nisi baš mogao da se družiš sa njima kad i kako hoćeš. Nekad te pozovu, kad zaslužiš… To je tako bilo”, rekao je Marko Janketić.

Govoreći o zajedničkom radu sa pozorišnim i filmskim velikanima, Janketić je rekao da nije “mnogo zakačio” od te generacije.

“Bata Stojković, Steva Žigon, Josif Tatić, Pera Kralj… Svi su oni pokojni sada, nikad neću moći da zaigram sa njima i žao mi je danas zbog toga. Sve sam njih gledao u pozorištu kao momak i divio im se dok sam studirao glumu. Sa Đuzom sam snimio jedan TV film – “Bez stepenika”. Imao sam tu sreću. Mogućnost da sarađujem sa njim bila je velika čast za mene. On je bio divan čovek, i naravno, divan glumac”, rekao je Marko Janketić.