“Kad nemamo nikakve odnose sa SAD kažu to nije dobro. A sada kada napravimo dobre, to mnogima smeta. Ne samo Moskvi, nego i drugima…”

0
(BETAPHOTO/STA/Nebojsa Tejic/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom i Metjuom Palmerom rekao je da se razgovaralo o tome kako da se sutra nastavi dijalog, prenosi Blic.

“Postoje tri ključne teme: nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija”, kazao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da je poneo originale sporazuma iz Vašingtona i dodao da je to dobar sporazum za Srbiju i da nema problem da se time pohvali u Briselu.

“Kad dobijete poziv u Vašington zar mislite da može Srbija to da odbije. Mi smo skupili hrabrost da odbijemo nekoliko tačaka, da dobijemo dobar sporazum, pokažemo elastičnost”, rekao je Vučić.

“Ko smo mi da ulazimo u odnose velikih sila. Mi gledamo da iskoristimo najbolje za našu zemlju. Odnosi velikih sila se lome preko nas. Mali je broj prijatelja, svi imaju interese, svi bi da se Srbija bije u ime nekoga. Međutim, mi hoćemo da nas poštuju u Briselu, Vašingtonu, Moskvi, Pekingu”, dodao je on.

Kako je rekao Vučić, “kad nemamo nikakve odnose sa Amerikom kažu to nije dobro. A sada kada napravimo dobre odnose, to mnogima smeta. Ne samo Moskvi, nego i drugima. Imamo svoje interese, svoj narod”.

“Ponosan sam na to što smo pokazali koliko smo suvereni, nezavisni. Svima smeta kada sarađujemo sa drugima, misle da bi njih trebalo samo da koriste. Srbi hoće da se bore za sebe. Mnogima je krivo zbog sporazuma. Kažu nisam ni pročitao sporazum. Ceo dan i noć sam 500 puta proveravao svaku reč, onoliko koliko sam znao o oba sporazuma niko u sali nije znao. Na kraju se dogodilo da su zamenili fascikle, kada smo potpisali”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da nismo imali takvo poštovanje u SAD od Ričarda Niksona i boravka u Beogradu.

O onima koji su kritikovali sporazum je rekao:

“Polazeći od Karla Bilta do Boška Obradovića, nikad ništa pametno nisu uradili.”

Nije izostao ni komentar na kritike Marije Zaharove, portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

“Marija Zaharova najviše govori o sebi. Primitivizam i prostakluk govore o njoj, kao i onima koji su je tu postavili”, dodao je Vučić.

On je dodao da je odbio da potpiše da ćemo kupovati LNG, kao i da neki ne cene što je Srbija jedina vojno neutralna u regionu i ne planira da pristupa NATO, da jedina radi direktno sa Rusijom oko gasnog snabdevanja, da jedina kupuje direktno oružje od njih…