Kad može da se glasa, može i da se uči: Povratak u škole posle dva meseca

0
Beta - AP Photo/Alvaro Barrientos

Stotine hiljada djaka u Južnoj Koreji vratili su se danas u škole koje su bile zatvorene više od dva meseca zbog pandemije korona virusa.

Povratak u škole praćen je strogim merama predostrožnosti, provera temerature, upotreba gela za dezinfekciju, pozdravljanje na daljinu.

Južna Koreja bila je u jednom trenutku druga najteže pogodjena zemlja na svetu Kovidom-19 zbog čega su vlasti odredile da se djaci ne vraćaju u škole posle raspusta početkom marta.

Zemlja je u borbi protiv korona virusa primenila strategiju testiranja kojoj je posvetila velika sredstva i koja je hvaljena u svetu kao model koji treba slediti.

Oko 440.000 djaka poslednje godine gimnazije prvi su dobili dozvolu da se vrate u učionice. Oni će dolaziti svaki dan. Mladji treba da se vraćaju postepeno narednih nedelja i naizmenično će dolaziti u razred i pratiti nastavu preko interneta.

Djaci moraju redovno da čiste sto i poštuju minimalnu distancu sa drugarima. Neke učionice opremljene su zaštitnim pregradama izmedju djaka.

“Zabrinutost zbog mogućih malih žarišta infekcije i dalje postoje i niko ne može da predvidi kakva situacija bi mogla da iskrsne u školama”, upozorila je ministarka obrazovanja Ju Eun-hae.

Njeno ministarstvo ima krizni štab otvoren 24 sata dnevno, i škoke koje registruju nove infekcije moraju odmah da se zatvore.

(Beta)