“Kad imamo onako pune bolnice moramo da kažemo da je situacija i dalje vanredna, ali vide se rezultati mera…”

0
Foto Igor Pavićević

“Vakcinacija i delovanje mera protiv pandemije doprineli su boljem suzbijanju virusa korona”, izjavio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon.

“Vrlo jasno se sada vidi delovanje mera, ali ne smemo zanemariti obuhvat vakcinacijom koji je impozantan u nekim delovima. U Beogradu više od 34 odsto punoletnog stanovništva je vakcinisano. To se poslednjih dana jasno vidi. Mi smo tražili minimum dve nedelje mera, i sada se jasno vidi usporavanje i pad”, rekao je dr Kon gostujući na televiziji “Pink”, a prenosi Blic.

Kako dodaje, sada je bolje, i to ozbiljno bolje se vidi u Beogradu, počinje brže da pada broj novozaraženih. Sada je već ispod 1.000 novozaraženih. Niko možda nije očekivao da padne broj tako brzo, ali vakcina dobro radi u Beogradu.

Govoreći o radu prodavnica i tržnih centara rekao je da svaka prodavnica ima svoje obaveze, ali da kada se govori o tržnim centrima, situacija je ipak drugačija.

“Kada su u pitanju tržni centri, tu je ipak drugačiji slučaj. Pritisak je ogroman, za 3,4 dana je stiglo oko 80 zahteva. Korigovanjem mera došlo je do razređenja. Ne govorim da je samo zbog pritiska, bitno je da se uzajamno slušamo, tako je bilo i sa baštama. Nije da smo želeli sneg, ali tako je ispalo”, rekao je doktor Kon.

“Mi se, u smislu popuštanja mera, nalazimo u situaciji da možemo da potisnemo virus. Bilo bi tragično da napravimo grešku zbog nestrpljenja. Kad imate dupke pune bolnice moramo da kažemo da je situacija vanredna. I dalje imamo priliv veći od otpusta, ali se razlika smanjila na 30, to mora da se nastavi. Virus nas je prevario nekoliko puta, kada smo mislili da nema više snage da se digne”, rekao je dr Kon.

On kaže da povoljna situacija u kojoj se nalazimo, mora da se iskoristi.

“Koliko ćemo biti restriktivni s ljudima koji dolaze videćemo. Mere postoje, samo treba da se sprovode. Meni javljaju sve što se ne sprovodi, šalju mi poruke kako znaju i umeju. Čak se ponekad i posvađam, aman ljudi šta očekujete od mene” otkrio je dr Kon.

Doktor naglašava da do svesti naših građana treba da stigne da je izlaz iz ove situacije vakcinacija.

“Onaj ko je odabrao da se ne vakciniše, rešio je da bude zaražen, to mora da mu bude jasno da se posle ne pita oko toga, za tri meseca ili godinu dana. Vakcinisanje predsednika i podrška Crkve su strahovito važni. Samo malo strpljenja, preklinjem građane da se vakcinišu, od toga zavisi brzina izlaska iz svega ovoga”, naglasio je dr Kon.