Kad eksploziv padne u reku najviše ribe pokupi ko ima najveću mrežu: Džek Ma profitirao tokom pandemije

0
Profimedia

(Beta) –  Džek Ma, osnivač tehnološkog giganta za elektronsku trgovinu “Alibaba”, zadržao je status najbogatijeg kineskog tajkuna ove godine.

Zahvaljujući pandemiji koronavirusa, porasla je onlajn kupovina i pružanje drugih usluga preko interneta što je dodatno uvećalo bogatsvo tog internet preduzetnika, navodi se u istraživanju koje je objavljeno danas.

Maovo bogatstvo poraslo je za 45 odsto tokom 2019.godine na 58,8 milijardi dolara, prema Istraživačkom institutu Hurun, koji prati bogate zemlje.

Ma Huateng, osnivač kompanije “Tensent” u okviru koje je popularna mreža za razmenu poruka Vičet (WeChat), je na drugom mestu sa 57,4 milijarde dolara, i njegovo bogatstvo je uvećšano za 50 odsto.

Na trećem mestu je Žong Šanšan, osnivač popularnog kineskog brenda flaširane vode “Nongfu Spring” sa 53,7 milijardi dolara posle debija na berzi u Hongkongu u septembru.

Rast vrednosti akcija stvorile su u proseku pet novih kineskih preduzetnika koji su svake nedelje tokom prošle godine ostvarivali dobit od najmanje milijardu dolara, naveo je osnivača Huruna, Rupert Hjudžverf.

“Svet nikada nije video ovoliko bogatstvo stvoreno u samo godinu dana”, rekao je Hjudžverf . “Kineski preduzetnici su prošli mnogo bolje nego što se očekivalo. Uprkos COVID-19, doživeli su rekordan skok.”

Najbogatija žena na listi je Jang Huijen na 6. mestu sa 33 milijarde dolara, što je 29 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Među poslovnim liderima koji su pali na listi bogatih je Ren Žengfej, osnivač kineskog tehnološkog giganta Huavej.

Američka kontrola izvoza nametnuta u sukobu s Pekingom navodne bezbednosti preti da osakati njegovu prodaju pametnih telefona i komunikacione opreme. Renova neto vrednost opala je za 10 odsto na 2,8 milijardi dolara, prema Hurunu.

Bogatstvo Lei Jun, konkurentske kompanije pametnih telefona Siaomi (Xiaomi), se više nego udvostručilo na 25 milijardi dolara, jer je vrednost akcija porasla, verovatno i zbog problema koje ima Huavej.