Kad Džejms Bond isplanira da kralja Petra prebace u Jugoslaviju: Sve avanture Duška Popova – Poklon knjiga uz Nedeljnik

0
Profimedia

Jedan od velikih evropskih dendija, brodovlasnik Vane Ivanović je godinama kozerski ponavljao kako Duško Popov baš i nije toliko misteriozan i neobjašnjiv, jer je mnogo voleo da se hvali, tako da je cela priča o njegovim istorijskim avanturama malo naduvana i preterana.

Biografi Duška Popova misle drugačije, pa ga računaju za četvrtog aktera drame koja se odigrala 1944. kada je kralja Petra Karađorđevića trebalo, bez znanja Čerčila, avionom prebaciti na teritoriju koju su tada držali četnici.

Bivši šef britanske vojne misije kod generala Draže Mihailovića, pukovnik Bejli, ispričao je Popovu kako je pokušao da četnike kod Čerčila odbrani pomoću trika.

Doneo je dve karte Jugoslavije i stavio ih jednu iznad druge. Gore je bila karta velikih partizanskih ofanziva, a ispod se nalazila etnička mapa. Hteo je da objasni Čerčilu da su u krajevima gde su se vodile najžešće borbe Nemci uzimali Srbe za taoce i streljali ih.

Čerčil nije dalje hteo ni da ga sluša: “Rat je rat”, rekao je.

“Predložio sam Bejliju da se odvezemo do kraljice Marije Karađorđević“, odlučio je Popov.

“Čim smo stigli, dvorskoj dami je naredila da smesta pozove kralja Petra. Bila je vrlo inteligenta i energična žena koja je znala šta hoće. Govorila je bez prestanka više od pola sata.

Htela je da natera Petra da prihvati Bejlijevu ideju.

‘Zar ne shvataš da bi Nemci mogli da me zarobe?’, pitao je zabrinuto.

Kad smo ih ostavili same, Bejli je bio siguran da će se Petar vratiti u Jugoslaviju. To se ipak nije dogodilo, jer je on o celom planu obavestio britansku vladu koja mu je savetovala da odustane.”

***

*Iz knjige Duške Jovanić “Duško Popov: Avanture pravog Džejmsa Bonda”  koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 2. jula.

***

NAJBOLJE KNJIGE ZA OVO LETO

Poklon edicija “Velike biografije” uz Nedeljnik se nastavlja i u julu sa tri nove hit knjige. Knjiga o najkontroverznijem srpskom špijunu Dušku Popovu dobija se uz Nedeljnik od 2. jula, knjigu o najkontroverznijem srpskom mangupu Stevici Markoviću čitaoci će na poklon dobiti uz Nedeljnik od 9. jula, a knjiga o najokontroverznijem srpskom policajcu Dragom Jovanoviću uz Nedeljnik od 16. jula.