Kad Angela Merkel pooštri mere: “Biće otkazane i verske službe za Uskršnji vikend”

0
(Beta/AP Photo/Michael Sohn)

(Beta) – Nemačka produžava restrikcije na još mesec dana i uvodi još neke stroge mere tokom pet dana uskršnjih praznika u nastrojanju da zaustavi širenje koronavirusa, objavila je rano jutros kancelarka Angela Merkel.

Ona je u izjavi posle maratonskog video razgovora sa 16 guvernera nemačkih država rekla da će restrikcije koje su uvedene do 28. marta, ostati na snazi do 18. aprila.

“Mi takoreći imamo novu pandemiju. Imamo u suštini novi virus, naravno istog tipa ali sa potpuno drugačijim karakteristikama, znatno smrtonosniji, znatno infektivniji i infektivan na duže vreme”, rekla je Merkel.

Većina prodavnica biće zatvorena i verske službe otkazane za Uskršnji vikend od 1. do 5. aprila u okviru pojačanih restrikcija uvedenih da se zaustavi širenje zaraze kovida-19, objavila je Merkel.

Okupljanja, kao i restorani na otvorenom biće zabranjeni od 1. do 5. aprila i samo prodavnice sa hranom mogu ponovo da da budu otvorene 3. aprila.

Pored toga brojne restrikcije na snazi od kraja 2020, kao što je ograničenje privatnih okupljanja, zatvaranje kulturnih mesta i mesta za zabavu produžene su do 18. aprila.

“Situacija je ozbiljna, broj slučajeva raste eksponencijalno i kreveti u intenzivnoj nezi se ponovo pune”, rekla je kancelarka na konferenciji za novinare posle 12 sati razgovora sa guvernerima.

Rekla je da se radi o “eksponencijalnom rastu epidemije” izazvanom britanskim sojem virusa.

Ponovo je aktivirana mera o hitnom kočenju aktivnosti koja se prema dogovoru uvodi kada broj slučajeva zaraze pređe 100 na 100.000 stanovnika tokom sedam dana.

Stopa zaraze je juče u Nemačkoj prešla 107,3 slučaja na 100.000 stanovnika, sa 7.700 novih slučajeva zaraze i 50 umrlih.

Neće biti uveden policijski čas i neće biti zatvorene škole. Školska nastava već je bila prekinuta od decembra do februara i brojni đaci se još nisu vratili na časove ili dolaze u školu svaki drugi dan.

Guverneri i kancelarka takođe govore o jačanju kampanje vakcinacije koja se sporo odvija.

“Mi smo u trci da se vakcinacinisanje sprovede što je brže moguće”, rekla je kancelarka.

Zbog straha od povećanog broja putovanja u inostranstvo tokom praznika vlasti su takođe uvele obavezu testiranja na kovid-19 za putnike aviona pre putovanja u Nemačku.

Merkel je rekla da će situacija biti bolja kada više ljudi bude vakcinisano.

U Nemačkoj je do nedelje vakcinisano samo oko devet odsto stanovništva prvom dozom vakcine, a četiri odsto je dobilo obe doze.

Merkel je rekla da podržava nastojanje Evropske komisije da blokira isporuku vakcina i komponenti za vakcine iz EU da bi se osiguralo ispunjavanje prethodno ugovorene isporuke Uniji, navodeći probleme sa snabdevanjem vakcina Astrazeneke.