Južnoafrički čuvari dobrovoljno u karantinu sa životinjama iz skloništa

0
Foto Profimedia

Predano osoblje jednog južnoafričkog skloništa za životinje dobrovoljno je ostalo u karantinu s desetinama pasa, mačaka i konja kako bi i dalje mogli da brinu o četvoronožnim štićenicima u doba pandemije koronavirusa.

Uprkos epidemiji, zaposleni skloništa za životinje ‘WetNose’ nedaleko od glavnog grada Pretorije nastavljaju s uobičajenim poslovima. Tamo žive, vežbaju, šetaju i brinu se o napuštenim kućnim ljubimcima i domaćim životinjama, prenosi N1.

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa, krajem prošlog meseca uveo je karantin na nivou države, čiji je cilj da suzbije širenje koronavirusa.

Ali, zaposleni u skloništu uplašili su se da im neće biti dozvoljeno da putuju do radnog mesta pa je njih petoro odlučilo do daljeg da se presele u sklonište, da životinje ne bi ostale same i napuštene.

“Teško nam je jer je sklonište zatvoreno”, rekla je rukovodilac skloništa Veronika van Grenen, mazeći jednu riđu mačku.

“Osoblje ne sme da posećuje svoje porodice. Nije nam dozvoljeno ni napuštanje skloništa. Dakle, svi smo trenutno u karantinu…. sa svim našim životinjama”, rekla je.

Van Grenen smatra da je izuzetno važno to što je nekolicina radnika ostala u skloništu jer ono i dalje prima životinje, premda su udomljavanja zabranjena do završetka karantina, koji je ove nedelje produžen do 30. aprila.

Jedan od čuvara, Josef Mašaba kaže da mu teško pada to što nedeljama neće da vidi članove svoje porodice, ali odluci o ostanku u skloništu presudila je “ljubav prema životinjama”.

Južnoafrička Republika koronavirusom je najteže pogođena država na kontinentu s 2.272 potvrđena slučaja zaraze bolešću i 24 smrtna slučaja do danas.

Stanovništvu je dozvoljeno da domove napuštaju samo zbog kupovine potrebnih namirnica i lekova i zbog dogovorenog odlaska lekaru.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus