Južna Afrika ublažila restrikcije vezane za koronavirus

0
Foto: Profimedia

Južna Afrika koja je tokom pet meseci bila među zemljama sa najstrožim merama izolacije radi suzbijanja koronavirusa, ublažila je danas mere kao odgovor na pad broja novih slučajeva zaraze.

Zemlja je ublažila propise i dozvolila prodaju alkohola i cigareta, ponovno otvaranje barova, restorana, fiskulturnih sala i verskih zdanja, uz ograničenje da se ne može okupiti više od 50 ljudi. Škole će postepeno početi da se otvaraju od 24. avgusta.

Sa preko 589.000 potvrđenih slučajeva, Južna Afrika ima više od polovine svih prijavljenih slučajeva zaraze u Africi. U 54 zemlje tog kontinenta do danas je prijavljeno više od 1,1 milion zaraženih, prema afričkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

U Južnoj Africi umrlo je više od 11.900 ljudi od Kovida-19, dok je ukupno na kontinentu prijavljeno nešto više od 25.900 umrlih. Zdravstveni stručnjaci veruju da je pravi broj slučajeva zaraze i umrlih mnogo veći.

Broj novoobolelih u Južnoj Africi pao je od proseka od 12.000 dnevno na vrhuncu epidemije u julu na manje od 5.000 dnevno prošle nedelje. U zemlji je danas potvrđeno da ima 2.541 novoobolela osoba od virusa u poslednja 24 sata.

(Beta)