Jutros bez gužvi na granicama, vojska gasi požare u Amazonu i kako je izveden prvi zločin u svemiru: Vaš brifing za nedelju

Pregled vesti za ovo jutro+Naslovne strane dnevne štampe

0
Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Profimedia, Profimedia

BEZ GUŽVI NA GRANICI – Prema podacima od jutros u 5.30 sati na graničnim prelazima nema zadržavanja ni za putnička, a ni za teretna vozila, saopštio je AMSS. Međutim, zbog smene turista sam kraj vikenda donosi i saobraćaj pojačanog intenziteta. Pojačanom saobraćaju doprinosi veliki broj stranih državljana koji prolaze kroz našu zemlju. Najopterećeniji su auto-putevi kao i putevi koji vode ka Makedoniji i Crnoj Gori. Prema poslednjim informacijama dobijenih od JP “Putevi Srbije”, na naplatnim stanicama nema zasdržavanja, navodi Tanjug.

KONAČNO SPASAVAJU AMAZON – Brazilski predsednik Žoao Balsonero morao je da popusti pred međunarodnim pritiskom i u regiju Amazona koja gori poslao je oko 700 vojnika kako bi gasili stihiju.

Oni će imati podršku vojnih aviona, iako je predsednik države rekao da sami ne mogu da spasavaju prašumu. Prvu misiju izvešće 700 vojnika oko Porto Velja, glavnog grada brazilske države Rondonije, kako je saopštio ministar odbrane Fernando Asevedo. Najavljeno je da će biti angažovano ukupno 44.000 vojnika kako bi se izborili sa požarima u kišnim šumama u Amazonu.

PRVI ZLOČIN U SVEMIRU – Dogodio se prvi zločin u svemiru, kako tvrde mediji, i u pitanju je sajber kriminal. Astronautkinja En Meklejn je pristupila bankovnom računu bivše partkerke sa Međunarodne svemirske stanice, što je i priznala, ali uz tvrdnju da nije uradila ništa nelegalno. NASA istražuje ovaj slučaj, piše BBC.

ZBOG NASILJA NAD MIGRANTIMA – Švajcarski Federalni upravni sud suspendovao je vraćanje tražilaca azila i migranata po Dablinskoj konvenciji u Hrvatsku zbog policijskog nasilja nad izbeglicama, prenosi N1. Sud je vratio na ponovno odlučivanje prvostepenom sudu odluku u slučaju jedne osobe koja ima sirijsko državljanstvo i traži azil u Švajcarskoj.

“TE LAŽNE SUZE KOLINDINE” – Gradonačelnica Supetra Ivana Marković kritikovala je predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović zbog toga što još nije reagovala povodom nedavnog napada na Srbe u okolini Knina. “Žena je to, koju pre svega, doživljavam da glumi svoju ulogu predsednice i njoj je jedino i samo bitno da ostane predsednica u svom ružicastom dvorcu. Sve je to samo gluma, to bacanje na fudbalere, te lažne suze, ta ljubav, veliko hrvatstvo… Svaki njen potez unapred je isplaniran samo sa ciljem da se svidi svojim biračima i ostane na toj poziciji”, ocenila je Markovićeva, koja je i ranije oštro reagovala kod napada na Srbe. Kako podseća Indeks, Kitarović je rekla da će reagovati nakon što se pojavi policijsko saopštenje o napadu na Srbe.

PUPOVAC OŠTRO O NAPADU – Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac, povodom napada na Srbe kod Knina, izjavio je da povećan broj nasilnih radnji u Hrvatskoj predstavlja manifestaciju netolerancije i neprihvatanja, odnosno poništavanja razlika, što je, kako navodi, tesno povezano sa istorijskim revizionizmom.

“One su tesno povezane sa istorijskim revizionizmom koji se u Hrvatskoj ogleda u tome da se pokušava rehabilitovati ustaški pokret i ustanoviti u novom evropskom kontekstu, u novoj evropskoj Hrvatskoj”, rekao je Pupovac za Radio Sarajevo.

NAJDUŽI LET NA SVETU – Australijski avioprevoznik Kvantas planira da uvede direktnu putničku liniju čiji bi let trajao duže od 19 sati, što bi bio svetski rekord. U ovom trenutku, najduži let je od Njujorka do Singapura, koji traje 18 sati i 45 minuta, avio-kompanije Singapur erlajnsa. Ipak, pre nego što ukrcaju prve putnike na ovako dug let, u Kvantasu su odlučili ispitati kako će tako dugo putovanje uticati na zdravlje i dobrobit njihovih putnika.

PRINC ENDRJU ŽALI ZBOG EPSTAJNA – Vojvoda od Jorka, princ Endrju, saopštio je da je bila ogromna greška što se video sa biznismenom Džefrijem Epstajnom 2010. godine pošto je ovaj pušten iz zatvora, navodeći da nije “video ili sumnjao” na bilo kakvo kriminalno ponašanje američkog milijardera. Epstajn (66) ubio se u zatvorskoj ćeliji ovog meseca, pošto je ponovo optužen za seksualnu trgovinu maloletnicama. On se družio sa princom Endrjuom, aktuelnim američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali i bivšim – Bilom Klintonom, a mediji su došli do fotografija na kojima je princ viđen sa jednom od Epstajnovih seksualnih robinja.

“GOSPODIN BEZ DOGOVORA” – Premijer Britanije Boris Džonson upozorio je predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da će, ukoliko EU ne bude voljna da promeni uslove sporazuma o Bregzitu, postati poznat kao “Gospodin Bez Dogovora”, kako ga je ranije Tusk nazvao. “Želim da kažem našim prijateljima iz EU da, ukoliko ne žele haotičan Bregzit, onda moramo da se otarasimo bekstopa iz sporazuma. Ako Donald Tusk ne želi da budem poznat kao “gospodin Bez Dogovora” onda se nadam da će i o tome razmišljati”, rekao je Džonson u Bijaricu pred samit G7.

IZBORI NA KOSOVU 6 MILIONA EVRA – Održavanje vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu koštaće oko šest miliona evra, saglasili su se predstavnici odeljenja za budžet ministarstva finansija i Centralne izborne komisije (CIK) u Prištini.

Na zajedničkim sastancima nadležnog ministarstva i CIK-a utvrđeno je da je potreban iznos sredstava za organizovanje izbora – 5.894.730 evra, prenosi Kosovo onlajn.