Jutjub nedozvoljeno prikupljao podatke o deci

0
Foto: Profimedia

Guglov video-sajt Jutjub kažnjen je sa 170 miliona dolara zbog prikupljanja podataka o deci bez odobrenja njihovih roditelja, piše Tajm.

Federalna komisija za trgovinu kaznila je Gugl sa 136 miliona, a dodatnih 34 miliona će platiti državi Njujork zbog sličnih optužbi. Ova novčana kazna je najveća do sada protiv Gugla, iako je u pitanju mala suma u odnosu na pet miliona dolara koje je Fejsbuk morao da plati zbog kršenja pravila privatnosti.

Jutjub je bio pod istragom zbog načina prikupljanja podataka o deci mlađoj od 13 godina. Po saveznom američkom zakonu, deca su zaštićena time što prikupljanje i deljenja podataka o njima može da se izvede samo uz saglasnost roditelja.

I dok iz agencije navode da nema opravdanja za ovakvo kršenje zakona, Jutjub je saopštio da je njihov servis namenjen starijima od 13 godina, iako i znatno mlađa deca često gledaju video-snimke i popularne kanale sa crtanim filmovima. Jutjub ima svoju aplikaciju za decu pod nazivom “YouTube Kids”, a kompanija tvrdi da ova “dečja verzija” samo prati podatke o tome šta deca gledaju, da bi preporučili video-snimke u skladu sa interesovanjem.