Jutarnji list: Ni Hrvatska neće čekati EU, Vlada zatražila dokumentaciju za uvoz ruske vakcine Sputnjik V

0
Foto: Profimedia

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske zatražilo je od ruske strane dokumentaciju potrebnu za nabavku cepiva Sputnjik V, efikasnog protiv koronavirusa, na osnovu kojeg bi Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) mogla da odobri za ubrzani uvoz, piše Jutarnji list, pozivajući se na izvore u vladi Hrvatske.

Sve veći broj evropskih zemalja pregovara s Rusijom o nabavci vakcina, uprkos tome što Sputnjik V još uvek nema odobrenje Evropske agencije za lekove. Da su pregovori u toku, govori i informacija da je ministar zdravlja Hrvatske u utorak razgovarao s ruskim ambasadorom Rusije.

Kako je Jutarnji ranije preneo, govorilo se o nabaci milion doza, ali upravo odobrenje, odnosno adekvatna dokumentacija i regulativa uvoza predstavlja najveći problem. Da postoji mogućnost da se neće čekati odobrenje EMA-e potvrđuje i HALMED koja pojašnjava da bi se u slučaju ubrzanog vanrednog uvoza vakcina koje nisu odobrene u Evropskoj uniji, cepiva mogla staviti u promet samo u Hrvatskoj.

“Reč je o postupku koji je znatno kraći i uključuje manje provera od postupka odobravanja. U ovom slučaju, postupak bi mogao da se sprovede ako se podnese zahtev i dokumentacija u svrhu provere delotvornosti i bezbednosti vakcine. Procenu o trajanju postupka, kao i potrebnim koracima bilo bi moguće doneti tek na osnovu uvida u dokumentaciju koja bi HALMED-u u tom slučaju bila dostavljena”, saopštili su iz HALMED-a.