“Jugoslovenski paviljon” u Aušvicu obnoviće Srbija i Slovenija

1
Arhiva Nedeljnika

Delegacije Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva kulture Slovenije razmotrile su na sastanku u Sankt Peterburgu nastavak zajedničke obnove i stavljanje u funkciju Paviljona 17, bivšeg “Jugoslovenskog paviljona”, u Državnom muzeju Aušvic-Birkenau.

Na sastanku koji je organizovan u okviru kulturnog foruma, bili su resorni ministri iz Srbije i Slovenije, Vladan Vukosavljević i Zoran Poznić, a tin prilikom usaglašen je stav da bi u što kraćem roku trebalo organizovati rekonstrukciju objekta i odrediti stalnu postavku u Paviljnu 17.

Ministri su pozvali i ostale države koje su nekada sa Srbijom i Slovenijom činile SFRJ, da se priključe i uzmu aktivnije učešće u realizaciji projekta, kako bi Paviljon posle gotovo tri decenije ponovo bio u funkciji, prenosi N1.

Zatvoren je tokom ratova devedesetih.

Prilikom uklanjanja jugoslovenske postavke, koju je, na zahtev Državnog muzeja “Aušvic – Birkenau”, organizovalo Ministarstvo kulture Srbije u saradnji s Muzejom istorije Jugoslavije 2008. godine, svi uklonjeni predmeti, ali i umetnički, smešteni su u muzejski depo.

Odlukom o konačnom rešenju jevrejskog pitanja nacisti su tokom Drugog svetskog rata ubili šest miliona Jevreja na tlu Evrope, a samo u Aušvicu pogubljeno je milion i po Jevreja, od kojih je 20.000 bilo sa prostora bivše Jugoslavije.

1 KOMENTAR

Comments are closed.