“Jugoslavija je velika, izgubljena, autodestruktivna priča. Nismo jugonostalgični ali nam je žao što nije uspela”: Veliki intervju Lajbaha u novom Nedeljniku

0
Fotografija: Miro Majc

Krajem osamdesetih ušao sam u najpoznatiju prodavnicu ploča u Kopenhagenu. Vlasnica je imala na sebi majicu sa natpisom “Laibach” i pitala me da li u Jugoslaviji postoji sličan bend jer su oni nešto najbolje i najoriginalnije na svetu. Ubrzo sam u Londonu video reklamu za veliki koncert Lajbaha, mislim u čuvenom Rojal Albert holu.

Tako je tih godina ovaj slovenački bend od statusa najzabranjenijeg muzičkog proizvoda SFRJ postao najpoznatiji izvozni jugoslovenski kulturni proizvod. Niko i nikada iz bilo kog muzičkog žanra i sa ovog prostora nije postigao ono što su postigli momci iz slovenačkog rudarskog grada Trbovlja. Retki su to uspevali i iz drugih umetničkih žanrova.

Britanska štampa ih je proglasila najopasnijom grupom na svetu, njujorški radio ih je povodom turneje po Americi najavio kao bend koji ukida zemlje i stvara nove, a na prvoj evropskoj turneji 1983 – “Turneji po okupiranoj Europi” – putovali su i nastupali obučeni u uniforme jugoslovenske vojske.

Šta 35 godina kasnije misle o Jugoslaviji i Titu, posle čije smrti su osnovani?

“Jugoslavija je jedna velika, izgubljena, autodestruktivna priča, sastavljena iz nekoliko poglavlja. Mi nismo jugonostalgični ali nam je svejedno žao što taj projekat nije uspeo. Uz sve svoje greške i nedostatke, to je bila država sa velikim intelektualnim, kulturnim i političkim potencijalom, zemlja koja je, od raskida sa Staljinom, sistematski razvijala utopijski modernizam u svim pogledima, ali koja se nije dobro snašla u postmodernizmu, kada je i počeo njezin kolaps”, objašnjavaju oni i dodaju da se sve to dogodilo i zbog toga što Titova preuveličana figura nije imala dostojnog naslednika.

“Tito je svakako bio jedan od najmarkantnijih političara svoga doba, sa fantastičnom vizijom pametne međunarodne političke strategije, i takve državnike nikakva demokratija danas ne može više stvoriti, naročito ne u ovim smešnim malim zemljama, koje su se nakotile u regiji i koje sebe nazivaju državama”, zaključuje Lajbah.

U novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka 14. novembra, pročitajte šta legendarni Slovenci danas misle o Bori Đorđeviću, Džulijanu Asanžu, Slavoju Žižeku…

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju 50. broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku