Juče srce na nebu, danas ključ u bravi: „Montenegro erlajns“ više ne leti…

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

(Beta) – Aviokompanija Montenegro erlajns saopštila je da od danas u celosti obustavlja planirani saobraćaj.

Kako navode u saopštenju, usled novonastale situacije i odluke Vlade Crne Gore da u daljem periodu ne podrži postojanje ove avio-kompanije, koja negativno utiče na bezbednost nastavka odvijanja avio-saobraćaja, procenili su da je u pitanju nivo rizika koji Montenegro erlajns ne može da prihvati. 

„Bezbednost putnika, posade i vazduhoplova je prioritet kompanije od osnivanja pa do danas. Koliko god bi nastavak rada od par narednih dana mogao biti od pomoći našim putnicima da stignu na svoja odredišta, obavezni smo da ne odstupimo od procedura koje vazduhoplovstvo poznaje“, navodi se u saopštenju MA.

Iz MA su kazali da su tokom 26 godina poslovanja prevezli preko 10 miliona putnika, i da je to dostignuće koje niko neće moći da ospori.

MA je toliko godina ukupno poslovao, a „letio“ 23 godine.

Oni su povodom tvrdnji da kompanija od 2016. godine nije vršila uplatu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih  naveli „da je u 2020. godini MA izvršio uplatu Poreskoj upravi po osnovu poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 10.813.169,72 eura“.

„Bitno je da podsetimo i na činjenicu da je MA do septembra 2020. godine, redovno izvršio sve uplate prema Aerodromima Crne Gore na ime pruženih usluga za obavljanje letačkih operacija tokom tog perioda 2020. godine. Naša obaveza je bila da učinimo sve da sačuvamo kompaniju i njene resurse, u uslovima nezapamćene krize i odsustva primene već donesenog Zakona. Uz sve probleme, uspevali smo do sada“, dodali su iz MA.

Oni su se zahvalili putnicima za godine poverenja i izvinili se svima kojima će ova odluka o radu MA narednih dana i sedmica pričiniti probleme u organizaciji putovanja koja jesu ili planiraju da započnu.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić saopštio je juče da će biti formirana nova nacionalna avio kompanija, a da se u skorom roku očekuje stopiranje letova Montenegro Erlajnsa (MA).