Jubilarni mini basket festival “Rajko Žižić” uz podršku NIS-a

  0

  Jubilarni, XX Međunarodni mini basket festival “Rajko Žižić” održava se u hali broj 3 Beogradskog sajma, od četvrtka, 23. januara, do nedelje, 26. januara 2020. godine. Festival je organizovalo Udruženje Mini basket Srbija pri Košarkaškom savezu Srbije, pod generalnim pokroviteljstvom kompanije NIS.

  Mini basket festival “Rajko Žižić” ove godine obeležava značajan jubilej – dvadeset godina postojanja. Tokom ovog dugog vremenskog perioda, festival je prerastao u tradiciju, kojom se čuva sećanje na našeg košarkaškog velikana i okupljaju buduće zvezde srpske i svetske košarke. Samim tim, ne iznenađuje činjenica da na festivalu učestvuje preko 250 ekipa i više od 2500 dece iz Srbije i regiona, podeljenih u četiri starosne kategorije: 2009. i mlađi, 2010. i mlađi, 2011. i mlađi, i 2012. i mlađi.

  Nadmetanje, zabava i navijačka atmosfera upotpunjeni su dolaskom košarkaša kadetskog tima KK „Partizan NIS”, koji su učestvovali u pokaznom treningu sa svojim sportskim naslednicima. Treningu je prisustvovao i Luka Tarlać, kao član i juniorskog i seniorskog tima KK „Partizan NIS” i Nikola Radovanović, kao najtalentovaniji igrač kluba.

  Za vreme festivala organizovan je i seminar za trenere pod nazivom „Od minibasketa do košarke”, kao i predavanja za uzrasne kategorije rada sa najmlađima. Osim toga, Crveni krst Srbije i UNITAS organizacija, koja se bavi borbom protiv trgovine ljudima i decom, drže radionice tokom trajanja festivala, čime on, osim takmičarskog, dobija i edukativni karakter.

  Mini basket festival “Rajko Žižić” nosi jasnu poruku najmlađima da su u ovom sportu svi pobednici i da je fer-plej najbitniji deo igre, tako da će na kraju turnira svim učesnicima biti dodeljene medalje, dok će svaki tim dobiti pehar.

  Svečano otvaranje festivala zakazano je za subotu, 25. januara, 2020. godine, u 12 časova.