JTI investirao 3 miliona dolara u novu proizvodnu liniju u fabrici u Senti

  0

  Kompanija obeležava 20. godišnjicu poslovanja širom sveta

  Japan Tobacco International (JTI), najveći japanski investitor u Srbiji, pokrenuo je proizvodnu liniju vrednu 3 miliona američkih dolara u svojoj fabrici u Senti. Novu liniju zvanično su pustili u rad Ana Brnabić, predsednica Vlade, Nj. E. Đunići Marujama, ambasador Japana, Igor Mirović, predsednik Pokrajinske Vlade i Mucuo Ivai, predsednik duvanskih poslova u Japan Tobacco grupi.

  Ceremoniji su prisustvovali i Jelena Tansaković, državna sekretarka u Ministarstvu finansija i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine i Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta.

  Nova proizvodna linija omogućiće kompaniji JTI da proizvodi nove brendove u fabrici u Senti, što će pozitivno uticati na bilans robne razmene Srbije, jer će, umesto uvoza, ovi proizvodi biti izvoženi na tržišta Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

  Predsednica Vlade, Ana Brnabić, izjavila je: „Prvi put sam u kompaniji Japan Tobacco International, ali nisam prvi put u Senti jer smo ovde imali brojne značajne projekte, kao što su toplana, senćanska gimnazija, dom zdravlja. Sigurna sam da ću se vraćati i da će biti još uspešnih projekata”, i dodala: “Želim da se zahvalim kompaniji JTI na svemu što je uradila od 2006. godine za Sentu, za Vojvodinu i za Srbiju. Hvala vam na tome što ste verovali u Srbiju i što ste u našoj zemlji prepoznali potencijal za ulaganje i pouzdanog i predvidivog partnera. Drago mi je što je to dalo rezultate.“

  Predsednica Vlade je naglasila i to da je JTI jedan od pet kompanija koje najviše uplaćuju u budžet Srbije.

  Ističući da je ovo godina kada JTI obeležava 20 godina postojanja na globalnom nivou, Mucuo Ivai, predsednik duvanskih poslova u Japan Tobacco grupi je rekao: „Razvoj naše kompanije u Srbiji ne bi bio moguć bez našeg istinskog partnerstva sa predsednikom i Vladom, i kao najveći japanski investitor u Srbiji, Japan Tobacco ostaje posvećen promovisanju Srbije kao povoljne destinacije za investitore.“

  „Sigurno ćemo nastaviti da širimo dobar glas o Srbiji, kako u Japanu tako i širom sveta“, dodao je Ivai.

  Kao jedina strana kompanija koja kupuje domaći duvan, i kao najveći proizvođač duvana u Srbiji, JTI zapošljava više od 1000 ljudi u Beogradu i Senti, uključujući uzgajivače duvana i članove njihovih porodica, kao i sezonske radnike.

  Od kupovine Duvanske industrije Senta 2006. godine, JTI je uložio više od 181 milion dolara u Srbiji, učetvorostručio broj zaposlenih sa 84 na 350, i pokrenuo proizvodnju i izvoz cigareta u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Albaniju, kao i izvoz duvana u EU.

  Vrednost izvoza od 2006. godine do danas dostigla je skoro 250 miliona dolara, dok se tržišni udeo u istom periodu utrostručio. JTI je jedan od najvećih poreskih obveznika u Srbiji, koji je u državni budžet uplatio više od 2,2 milijarde dolara od 2006.

  JTI je dobio nagradu VIRTUS za svoj doprinos lokalnoj zajednici, sa ukupno milion dolara obezbeđenih sredstava.