Još jedno ubistvo Afroamerikanca u SAD, protestanti zapalili restoran, načelnica policije podnela ostavku…

0
Beta/AP

Načelnica policije Atlante podnela je ostavku pošto je policija u petak upucila Afromerikanca tokom pokušaja njegovog hapšenja, izjavila je kasno sinoć gradonačelnica tog grada na jugu SAD.

Gradonačelnika Kejša Lens Botoms (Keisha Lance Bottoms) izjavila je da je načelnica policije Erika Šilds (Shields) bila na čelu policije više od 20 godine i da je podnela ostavku odmah posle incidenta.

“Ne verujem da je to bila opravdana upotreba smrtonosne sile i zatražila sam da se policajac odmah otpusti”, rekla je gradonačelnica na konferenciji za novinare.

Hapšenje Afroamerikanca Rejšarda Bruksa (Rayshard Brooks) (27) dogodilo se u petak uveče. Bruks je zaspao u automobilu dok je čekao u redu ispred restorana brze hrane. Uprava restorana je pozvala policiju pošto je Bruksovo vozilo blokiralo druge automobile u redu.

Afroamerikanac u alkoholisanom stanju se potom opirao hapšenju i pokušao da pobegne. Policajac je pucao u Bruksa dok je bežao. Afroamerikanac je u bolnici podlegao povredama.

Posle toga se ispred restorana okupilo oko 150 ljudi, medju kojima i članovi Bruksove porodice.

Protestanti su u subotu zatvorili glavnu saobraćajnicu u Atlanti i zapalili restoran Wendy’s, pereneo je Večernji list.

Incident se dogodio usred velikih tenzija u američkom društvu posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu tokom policijskog privodjenja. To ubistvo je izazvalo proteste protiv rasizme i policijskog nasilja širom SAD i u svetu.

(Beta/VL)