Još jedno otkriće: Lekovi koji sprečavaju zgrušavanje krvi možda pomažu kod teških slučajeva Covida-19

0
Foto: Profimedia (Ilustracija)

Lekovi koji sprečavaju zgrušavanje krvi mogli bi da pomognu u teškim slučajevima Covida-19, pokazalo je istraživanje objavljeno u sredu, piše CNN.

Otkriće tima iz njujorške bolnice Maunt Sinaj moglo bi da pomogne u rešavanju velikog problema s kojim se susreću lekari širom sveta u lečenju obolelih od koronavirusa – stvaranju ugrušaka koji komplikuju teške oblike bolesti koje je ionako teško lečiti.

Tim je objavio da nastavlja s istraživanjem o delovanju antikoagulanasa kako bi otkrio koji od njih i u kojoj dozi deluje najbolje.

“Pacijenti koji su primali antikoagulanse bili su bolje od onih koji nisu”, kazao je dr. Valentin Faster, direktor Mount Sinaj Hart za CNN.

“Već to ima implikacija. Ljude bi, verujem, trebalo da leče antitrombocitnim lekovima”, dodao je.

Rezultati još nisu dovoljno jasni za nedvosmislene preporuke i tim podvlači da je veća verovatnoća da će se lekovi protiv zgrušavanja krvi davati teže obolelima od Covida-19.

Faster i njegov tim su istraživanjem obuhvatili više od 2.700 pacijenata lečenih u Maunt Sinaju. Od marta su neki pacijenti dobijali lekove protiv zgrušavanja.

Tim je sistemski proučio da li su ti lekovi doveli do povoljnijeg ishoda i utvrdili su da jesu – u slučaju pacijenata koji su bili na respiratorima.

Otkrili su da je preminulo 29 odsto pacijenata na respiratorima koji su dobili antikoagulanse, u odnosu na 63 posto onih na respiratoru koji su umrli, a nisu primali lekove protiv zgrušavanja.

“Naše otkriće sugeriša da antikoagulansi mogu da budu povezani s poboljšanim ishodima među pacijentima obolelim od Covida-19”, napisali su u radu objavljenom u časopisu Journal of the American College of Cardiology.

Naučnici nisu uočili značajnije veće rizike od pojave neželjenih efekata te terapije – probleme s pojačanim krvarenjem.

Njegov tim će da prouči delovanje i doze klasičnog leka heparina i jednog od novijih oralnih antikoagulanasa dabigatrana na obolele od Covida-19.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?