Još jedna žrtva protesta u Belorusiji: Gumenim mecima na demonstrante, žene formirale ljudski lanac…

2
Beta - AP Photo

Hiljade Belorusa protestovalo je i sinoć u Minsku i drugim gradovima četvrtu noć zaredom, zbog rezultata predsedničkih izbora za koje tvrde da su pokradeni i represije policije nad demonstrantima.

Antivladini demonstranti tvrde da su izbori održani u nedelju pokradeni kako bi predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko produžio 26-godišnju autoritarnu vladavinu.

Beloruske vlasti su danas potvrdile smrt još jednog, drugog demonstranta, uhapšenog na protestu u nedelju uveče, prenosi Frans pres.

Vlasti su navele da je 25-godišnji muškarac umro u bolnici u gradu Gomelju na jugu zemlje. U saopštenju se ne precizira kada je umro, već se samo navodi da mu se zdravstveno stanje “naglo pogoršalo” dok je bio u pritvoru.

Ministartsvo unutrašnjih poslova Belorusije saopštilo je da su policajci koristili bojevu municiju na protestu u Brestu kada su bili napadnuti, prenosi Bi-Bi-Si.

Na sinoćnjim protestima, grupe od po 100 žena formirale su takozvane “ljudske lance” u nekoliko delova Minska, uzvikujući “Sramota” i zahtevajući okončanje represije nad demonstrantima, navodi Asošiejted pres.

Policija nije želela da primenjuje nasilje nad ženama, ali je uspela da rasturi te skupove nenasilno.

Vozači trube u znak podrške demonstrantima, dok u nekim delovima grada voze veoma sporo kako bi blokirali policijska vozila.

Na jednoj aveniji, ljudi su na terasama tapšali demonstrantima. Policija je došla i pucala gumenim mecima na njih.

Slični protesti zbog zvaničnih rezultata izbora održani su večeras u još najmanje pet gradova, navode aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Prema zvaničnim rezultatima predsedničkih izbora održanih u nedelju, Lukašenko je osvojio 80 odsto glasova, a njegova glavna protivkandidatkinja Svetlana Tihanovskaja 10 odsto.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Ето колико смо ми “напреднији” од Белоруса. Једног смо скинули, а већ смо другог успели да доведемо.

  2. Lukašenko je sam kriv zato sto nije pevao istu pesmu u vezi korone kao i svi globalisti. Sada ga globalisti definitivno skidaju sa vlasti i pored odličnih izbornih rezultata. Zanimljivo je da “našeg” Vođu ne diraju niti prate proteste na njihovom medijima. Dvostruki standardi….

Comments are closed.