Još jedna bezbedna i efikasna vakcina iz Kine: Sinovac već prodao 300 miliona doza, šansa za zemlje u razvoju u borbi protiv kovid-19

0
Zhang Yuwei / Xinhua News / Profimedia

Brazilski zvaničnici su danas potvrdili da je kineska vakcina protiv koronavirusa koju je proizvela kompanija Sinovac efikasna i bezbedna, povećavajući tako šanse za odobrenje druge kineske vakcine protiv kovid-19, prenosi Njujork tajms.

Zvaničnici države Sao Paolo, gde je na kredibilnom istraživačkom medicinskom institutu sprovedena velika studija o vakcini koju je proizvela kompanija Sinovac, rekli su da je vakcina efikasna u 78 odsto slučajeva.

Učesnici studije nisu imali ozbiljnih komplikacija, saopštili su zvaničnici, naglašavajući da je vakcina Sinovaca „visoko efikasno preventivno sredstvo“ u borbi protiv kovid-19.

„CoronaVac“, kako je ova vakcina nazvana, čekajući odobrenje, već je isporučena zemljama širom sveta. Sinovac je do sada prodao više od 300 miliona doza, uglavnom zemljama u razvoju, što čini ukupno polovinu doza koju su proizveli kineski proizvođači vakcina tokom 2020. godine.

Kina je svoje poslovanje usmerila na snabdevanje zemalja u razvoju i želi da se preuzme lidersku ulogu u međunarodnom zdravstvu nakon neuspeha i kritika na njihov račun na početku pandemije. Takođe, Kina želi da postane globalni lider kada je reč o proizvodnji vakcina.

Takođe, čak i bez zelenog svetla regulatornog tela, Kina je krenula u agresivnu kampanju vakcinacije kineskih građana, sa ciljem da vakciniše 50 miliona ljudi do februara 2021. godine. Peking je takođe razvio plan distribucije vakcina u inostranstvo.

Kina je svoje poslovanje na siromašnije zemlje usmerila prvenstveno zbog toga što su Evropska unija i druge bogate države kupile većinu postojećih doza od Pfizera i Moderne.

Direktor Centra za globalnu zdravstvenu politiku Stiven Morison je rekao da će vakcina postati oružje njihove diplomatije.

„Doprineće njihovom imidžu u zemljama koje budu dobile njihovu vakcinu“, rekao je Morison.

Za razliku od „igrača“ iz SAD, kineski proizvođači su od samog početka morali da razmišljaju globalno. Farmaceutske kompanije su morale da odu u inostranstvo i tamo testiraju efikasnost njihovih kandidata za borbu protiv kovid-19, budući da je epidemija u Kini zaustavljeno vrlo rano.

Poslednjih meseci, kineske kompanije su potpisale sporazume sa najmanje petnaest zemalja i regiona. Njihove vakcine su već odobrene u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu.

Mnogi od njihovih prvih kupaca bile su vlade koje su, na neki način, učestvovale u kasnoj fazi istraživanja (Faza III). Brazil je obezbedio 10,8 miliona doza. Indonezija i Turska su takođe dobile isporuke vakcina kompanije Sinovac.

Kompanija je istakla da je ove godine u stanju da proizvode ukupno 600 miliona doza.

Turska je 24. decembra objavila da je efikasnost vakcine iznosila 91,25 odsto, uz napomenu da su u pitanju rezultati preliminarne faze kliničkog ispitivanja na maloj grupi ispitanika.

Uz to, kineska vlada je 31. decembra saopštila da je odobrila vakcinu koju je proizvela državna kompanija Sinofarm, a da je poslednja faza ispitivanja pokazala da efikasnost iznosi 79,34 odsto.

Poput vakcine kompanije Sinofarm, „CoronaVac“ se pravi tradicionalnom tehnologijom koja koristi inaktivirani virus kako bi izazvao reakciju imunog sistema i stvaranje antitela.

Ove vakcine imaju nižu efikasnost, ali se mogu čuvati u običnim frižiderima, što olakšava transport i skladištenje, a takve karakteristike su posebno važne za zemlje u razvoju.

Izvršni direktor kompanije Sinovac je inaktiviranu tehnologiju opisao kao „najbolju“.

Čak i pre pandemije koronavirusa, Sinovac je izgradio dobru reputaciju u svetu biotehnologije. Tokom 2003. godine, Sinovac je bila prva farmaceutska kuća koja je razvila eksperimentalnu vakcinu protiv virusa SARS.

Rad na novoj vakcini Sinovac je započeo ubrzo nakon što je u Kini krajem januara obelodanjeno da se novi koronavirus Sars-CoV-2 prenosi sa čoveka na čoveka. Naučnici su otkazali godišnje odmore i odmah započeli rad na operaciji „vakcina protiv koronavirusa“.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!