Joksimović: “Srbija je suštinski bliže EU, nismo pačja škola u evrointegracijama…”

0
Profimedia

(Beta) – Ministarka za evropske integracija Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija nije “pačja škola” u procesu evropskih integracija i da ne samo da nije dalje od EU nego je “suštinski bliže”.

Joksimović je na plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU rekla da je Srbija ove godine pokazala efikasnost, ekonomsku snagu, brigu za svoje građane i solidarnost sa svima u regionu i članicama EU.

“Nismo urušilu vladavinu prava u Srbiji ni na koji način”, rekla je Joksimović, dodajući da je možda bilo kašnjenja u reformama i da je možda moglo da se uradi više, ali da je Srbija posvećena putu evropskih integracija i da su ova vlada i Aleksandar Vučić od 2014. uradili više za evropski proces nego svi u prethodnih 15 godina.

Ministarka je istakla da EU treba da objasni kako će se nova metodologija primenjivati na Srbiju i pozvala civilno društvo i Nacionalni konvent da počnu da govore o klasterima, a ne o poglavljima.

“Da li je otvoreno jedno ili dva poglavlja je prevaziđena tema. Očekujem od Nacionalnog konventa da se prestroji u pravo vreme i da zamoli svoje članove da se ubace u novi kolosek”, kazala je Joksimović.Posledica nove metodologije je da poglavlja postaju sekundarni instrument za ono što je suština pregovaračkog procesa od ove godine, a to su sektorske ključne politike struktuirane u šest klastera.
Joksimović je ocenila da su Severna Makedonija i Albanija nepravedno zaustavljeni i da je to neprihvatljivo za ceo region, kao i da će i Srbija trpeti zbog toga što nova metodologija nije uobličena.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500