Jokanović objasnio za Gardijan zašto je Jugoslaviji oteto Evropsko prvenstvo 1992. godine

0
Foto: Profimedia

Sprski fudbalski stručnjak i bivši fudbaler Slaviša Jokanović dao je opširan intervju za britanski Gardijan u kom je govorio o Evropskom šampionatu 1992. godine, kada su zbog građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji usledile sankcije koje su onemogućile učešće domaćoj reprezentaciji.

Iako je Jugoslavija priliku da igru na šampionatu izborila na terenu, umesto nje je na šampionat otišla selekcija Danske i na kraju osvojila Evropsko prvenstvo. Slaviša Jokanović smatra da je Jugoslavija bila bolji tim.

“Mi smo bili mnogo bolji tim od Danske”, rekao je Slaviša Jokanović.

“Ove godine neće biti Evropskog prvenstva, ali će igrači imati priliku da igraju sledeće godine. Mi takvu priliku nismo dobili, nama je Euro otet i nikada nije vraćen”, rekao je Jokanović govoreći o otkazivanju Evropskog prvenstva koje će se zbog pandemije koronavirusa igrati naredne, 2021. godine.

Jokanović je onda bio član mlade selekcije Jugoslavije koja je osvojila Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina i koja je naredne godine bila vicešampion Evrope. Samo nedelju dana pred izbacivanje Jugoslavije sa EP, Ivica Osim podneo je ostavku sa mesta selektora.

Potom se iz nacionalnog tima povukao i Darko Pančev. a nešto ranije i Srećko Katanec čija je porodica dobijala pretnje smrću.

“Darko je dao 10 golova u kvalifikacijama i stvarno smo mogli da napravimo nešto veoma veliko. Bio je to užasan period, niko nije hteo da igra prijateljske utakmice s nama. Mi smo otišli u Švedsku iako smo čuli glasine, prvi smo stigli kako ne bi mogli da nas vrate, hteli smo da ih prevarimo”, ispričao je Jokanović.

“Nedugo potom smo izbačeni. Bili smo razočarani, zbog politike nas vraćaju kući, sve je bilo užasno. Čekali smo dva ili tri dana da se organizuje let za Beograd. Onda je bio problem na aerodromu, deset sati smo čekali da nas puste da odemo. Traumatično iskustvo za mnoge od nas. Evropsko prvenstvo je bio prvi veliki turnir za mnoge, a morali smo da čekamo do 30. godine na sledeći. Ja sam igrao šest godina kasnije na Svetskom prvenstvu u Francuskoj. Isto je bilo i za Peđu Mijatovića, Sinišu Mihajlovića, Vladimira Jugovića… Ipak, drugi su mnogo više patili od nas. Naši problemi su bili sportske prirode. Dešavalo se nešto mnogo gore”, rekao je Jokanović.

On je u intervjuu za Gardina rekao i da smatra da Jugoslavija nije bila lošiji tim od Danske i da nisu svi reprezentativci gledali kako uzimaju zlato.

“Nismo baš bili raspoloženi. Pobedili smo ih u Kopenhagenu, a oni nas u Beogradu. Ipak, svašta se izdešavalo, pa su došli opušteni. Zapravo, samo jednom su pobedili do finala. Ja sam izbrisao to prvenstvo iz sećanja. Nismo mogli da igramo i to je to. Nismo mogli da igramo kvalifikacije za SP u SAD, kao ni kvalifikacije za EP 1996. godine. Mnogi veruju da smo mogli da uradimo velike stvari, ali nikada nam nije pružena šansa”, ispričao je Slaviša Jokanović.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus