Jeste li proverili svoje Y hromozome? Muškarci ne izumiru, ali zato žive kraće

0
EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM

Sa godinama Y hromozom nestaje, a on čini muškarce muškarcima. Zbog toga su neki naučnici zaključili da muški pol ide ka izumiranju. Iako su kasnija istraživanja gubitka Y hromozoma bila sklona da priče o kraju muškog pola nazovu preteranim, najnovija daju dodatno objašnjenje o tome. Čini se da nije sve tako crno – muškarci ne bi trebalo da izumru (nadamo se), ali nije sve ni tako dobro. Nova nedavno objavljena studija u časopisu Science opisuje kako gubitak Y hromozoma, kako muškarci stare, može da ima štetne posledice po zdravlje i skrati životni vek. Istraživanje koje su predvodili naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Virdžinije (UVA), takođe može da pruži objašnjenje zašto žene obično žive duže od muškaraca.

Kako muškarci postaju stariji, oni ne gube samo kosu, tonus mišića i hrskavicu kolena, već takođe počinju da gube Y hromozome iz svojih ćelija. Naučnici su ovo nestajanje povezali sa dugom listom bolesti i većim rizikom od smrti, ali dokazi su bili posredni. Sada, istraživači navode da kada su uklonili Y hromozom kod muških miševa, životinje su umrle ranije od svojih kolega koji su nosili Y, verovatno zbog problema sa srcem.

Gubitak Y hromozoma podstiče fibrozu u srcu, što dovodi do srčane insuficijencije i ranije smrti, zaključili su. Istraživači su dugo umanjivali uticaj Y hromozoma na zdravlje, kaže dr Kenet Volš, molekularni biolog sa UVA, ali dokazi ukazuju da njegovo uklanjanje “dovodi do zapanjujućeg broja izgubljenih godina života”.

Ovo otkriće može da pomogne da se objasni zašto muškarci umiru, u proseku, nekoliko godina ranije od žena. “Naročito nakon 60 godina, muškarci umiru brže od žena. Kao da biološki brže stare”, rekao je dr Volš.

Analiza uzoraka krvi je najlakši način da se otkrije gubitak Y, a istraživači su otkrili da hromozom nedostaje u bar nekim belim krvnim zrncima kod oko 40% 70-godišnjaka i 57% 93-godišnjaka. Kod nekih starijih muškaraca, više od 80% ćelija može biti “kratko” za Y hromozom.

Ćelije mogu da prežive i reprodukuju se bez Y hromozoma, ali muškarci koji nemaju ovaj hromozom u nekim ćelijama imaju veću verovatnoću da pate od srčanih bolesti, raka, Alchajmerove bolesti i drugih bolesti povezanih sa starenjem.

Naučnici koji su govorili o izumiranju muškaraca rekli su i da se to neće desiti još nekih pet miliona godina pre nego što Y hromozom nestane a do tada će, očekuje se, nauka već naći neko rešenje.

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 15. septembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs