Jeremić: „Srbija se u Vašingtonu obavezala da zauvek prekine lobiranje za povlačenje priznanja…“

1
Foto: Printscreen N1

(Beta) – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da se Srbija potpisom predsednika Aleksandra Vučića u Beloj kući obavezala da će „zauvek prekinuti lobiranje“ u svetu za povlačenje priznanja tzv. Kosova i istovremeno prvi put u istoriji jugoslovenske i srpske diplomatije prekršila jednu rezoluciju Saveta bezbednosti UN, saopšteno je iz Narodne stranke.

Jeremić je za televiziju Nova S rekao da „način na koji je deo o obavezi prekidanja lobiranja napisan sa zarezom na prilično kobnom mestu znači da smo se mi obavezali ‘ad infinitum’, dakle, bez vremenskog ograničenja da to ne radimo, dok se Priština obavezala da samo godinu dana neće aplicirati za članstvo u međunarodnim organizacijama“.

„Očigledno je da niko u srpskoj delegaciji nije bio upoznat sa finesama engleskog jezika“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je pristankom na premeštanje Ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim direktno prekršena Rezolucija 478 Saveta bezbednosti UN iz 1980. godine, kojom se države članice UN obavezuju da ne otvaraju ambasade u Jerusalimu.

„Time je naneta šteta našim nacionalnim interesima jer je ugled Srbije u svetu značajno umanjen. Kako ćemo se sada kredibilno zalagati za poštovanje Rezolucije 1244, koja je osnova naše kosovske politike u međunarodnim odnosima? Srbija je premeštanjem ambasade gurnula prst u oko i Evropskoj uniji, koja je naš najvažniji partner u ekonomiji i mnogim drugim oblastima“, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da je Srbija kroz prisustvo Vučića u Beloj kući „bukvalno iskorišćena kao sredstvo za jednokratnu upotrebu u izbornoj kampanji predsednika SAD Donalda Trampa“.

„Vučić mnogo polaže na politički marketing i pi-ar (PR) ali je u Beloj kući naišao na nekoga ko je mnogo bolji u tome. On je sve uradio zbog tog slikanja u Beloj kući, ali ni to nije ispalo najsrećnije“, rekao je Jeremić.

Upitan o odluci Vlade Srbije da na šest meseci prekine sve vojne vežbe sa svim vojnim partnerima i napuštanju vojne vežbe sa Belorusijom, kao i o izjavi ministra Aleksandra Vulina da je Srbija „pod strašnim i nezasluženim pritiskom EU“, Jeremić je odgovorio da je senzibilitet EU povećan zbog događaja u Belorusiji nakon tamošnjih predsedničkih izbora.

„Sigurno je izvršen pritisak, a drugo je pitanje da li je pritisak toliko strašan da Vulin ne može da noću spava“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Vučić od prošlog petka, kada je potpisao dokument u Beloj kući, u velikom problemu sa EU zbog onoga što je potpisao u Vašingtonu.

„Ovo je trenutak u kojem je Vučić doneo taktičku odluku da popusti pod pritiskom. Sada je otkazao vojne vežbe, sutra će da se vrati… Nema tu konzistencije niti političke i diplomatske strategije“, rekao je Jeremić.

1 KOMENTAR

  1. Време је да нам бивши министар иностраних послова објави колико је било повлачења признања у његовом мандату, или је у то време можда постојао неки ембарго на то за који ми не знамо ?

Comments are closed.