Jeremić na Harvardu: “Đukanović je na vlasti dva puta duže od Erdogana i osam godina duže od Lukašenka…”

0
Foto: Igor Pavićević

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je na godišnjoj konferenciji Univerziteta Harvard o Evropi da je Zapadni Balkan danas nažalost prostor u kojem je gotovo u potpunosti suspendovana demokratija i da su države regiona “kleptokratske diktature – neke u ranoj a neke u poodmakloj fazi”.

“U Crnoj Gori je čir konačno krenuo da puca i narod je počeo da se masovno suprotstavlja režimu. Crna Gora je država u kojoj je jedan režim na vlasti bez pauze od 1945. godine, a poslednjih 30 godina pod dirigentskom palicom jednog jedinog čoveka, crnogorskog diktatora Mila Đukanovića. On je na vlasti dva puta duže od predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i osam godina duže od predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka”, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da u Crnoj Gori “četvrtina stanovništva” demonstrira na ulicama protiv vlasti.

“Zamislite da u Bostonu milion ljudi izlazi na ulicu dva puta nedeljno mesecima – to je proporcija. Takozvani Zakon o verskim slobodama zbog kojeg narod protestuje je akt kojim su direktno ugrožena neka od najosnovnijih ljudskih prava, poput prava na privatnu svojinu, slobodu veroispovesti, prava na slobodno udruživanje i prava na jednaku zaštitu pred zakonom”, rekao je Jeremić.

“Taj zakon je kompilacija najdirektnijih povreda prava koja su Amerikancima poznata kao prvi i četrnaesti amandmani na Ustav SAD”, dodao je Jeremić.

Jeremić je istakao da su nedvosmislenu podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi pružili najznačajniji verski autoriteti širom sveta, uključujući i Ekumensku patrijaršiju i Svetu stolicu, i da je to pitanje kojem bi u SAD trebalo da bude posvećena daleko veća pažnja.

“Reč je o gaženju vrednosti koje su izuzetno poštovane u Americi”, rekao je Jeremić.

Jeremić je podsetio da Crna Gora nije slobodna država po izveštajima ugledne američke nevladine organizacije “Fridom haus”, a da OEBS od osamostaljivanja Crne Gore nijedne izbore u toj susednoj državi nije definisao kao potpuno slobodne i poštene.

Univerzitet Harvard organizuje godišnje konferencije u Bostonu. Narodna stranka navodi da je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN, ove godine učestvovao kao jedan od glavnih govornika, uz francusku državnu ministarku za Evropu Ameli de Monšalen i bivšu predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović. 

Na konferenciji su učestvovale i desetine evropskih zvaničnika, profesora, novinara i eksperata.

(Beta)