Jeremić: “Albanski prst je od juče na prekidaču za struju na severu Kosova…”

2
Foto: Printscreen N1

(Beta) – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je na severu Kosova i Metohije od juče “albanski prst na prekidaču za snabdevanje strujom”, i da je to još jedan udarac za suverenitet Srbije nad teritorijom pokrajine za koji su isključivo odgovorni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vlast Srpske napredne stranke (SNS).

“Ako dođe to tenzija na severu Kosova i Metohije, što nije nezamislivo i događalo se mnogo puta u prošlosti, onda bi jedan od elemenata pritiska moglo biti otežavanje snabdevanja strujom, jer od danas svi potrošači na severu Kosova pripadaju zajedničkom sistemu samoproglašenog Kosova i Albanije, a ne više sistemu Elektroprivrede Srbije”, rekao je Jeremić.

“Kontrola elektroenergetskog sistema je jedan od elemenata suvereniteta, kao što su i telekomunikacije ili kontrola vazdušnog saobraćaja… Gotovo sve ingerencije države na severu Kosova su predate Prištini u poslednjih sedam godina, od potpisivanja briselskih sporazuma, a srpska strana zauzvrat nije dobila ništa”, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da će biti jako teško vratiti situaciju u pređašnje stanje.

“Nema Zajednice srpskih opština dogovorene pre sedam godina, a ima predaje elektroenergetske mreže u ruke Albanaca, ima međunarodnog telefonskog pozivnog broja, rasformirani su sistemi bezbednosti, zdravstva i sudstva Srbije na severu, koji su postojali pre briselskih sporazuma”, dodao je Jeremić.

Jeremić je, povodom optužbi vlasti da je on kao bivši ministar spoljnih poslova “odgovoran za gubitak Kosova”, istakao da je u prethodnih sedam i po godina sva vlast u rukama Vučića i SNS-a, koji potpuno kontrolišu sve, pa i način pregovaranja sa albanskom stranom u Prištini, uključujući i način na koji se sprovode dogovori postignuti u Briselu.

“Potpis na predaju elektroenergetskog sistema Prištini i Tirani nije stavio niko ko je bio na vlasti do 2012. godine, nego oni koji su na vlast te godine došli, obećavajući međunarodnoj zajednici da će upravo to učiniti. Sever Kosova je pre 2012. godine u potpunosti bio integrisan u srpsku državu – zdravstvo, bezbednost, sudovi, telefonski pozivni broj, puno prisustvo EPS-a i Telekoma Srbije”, rekao je Jeremić.

“Danas to više nije slučaj, severom Kosova upravljaju kriminalne bande, a nominalni suverenitet, uključujući i elektroenergetiku, u rukama je Prištine”, zaključio je Jeremić.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

2 KOMENTARA

  1. Доћи ће време, да свако положи рачун пред овим народом.

Comments are closed.