Jelena Trivan odgovorila Ministarstvu: Vratite pare umesto što se prepucavate…

1
Foto: promo

Direktorka Službenog glasnika i predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije (FCS) Jelena Trivan izjavila je da neće da učestvuje u, kako je rekla, “besramnoj polemici sa Ministarstvom kulture” i pozvala tu instituciju da je “demantuje tako što će vratiti oduzeta sredstva na račun FCS-a, prenosi N1.

Ministarstvo kulture i informisanja izdalo je saopštenje pod naslovom “Neukost i bahatost Jelene Trivan” u kojem je navelo da direktorka Službenog glasnika i predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije “niti razume posao koji bi trebalo da obavlja u Filmskom centru Srbije niti ume da shvati budžetske i finansijske okolnosti koje je okružuju.

Ministarstvo je navelo da je Trivan na jednoj od TV stanica sa nacionalnom frekvencijom, oštro kritikovala Ministarstvo kulture i informisanja zbog “smanjivanja budžeta Filmskog centra Srbije”, iako ima, kako su naveli, “teškoće u razlučivanju ko donosi odluke o budžetu ove zemlje i čija je koja uloga u tome”.

“Uz puno poštovanje argumenta da je Ministarstvu kulture i informisanja nejasan moj apel za zaštitu FCS-a i filmske industrije, a pošto Ministarstvo nikada nije stalo iza radnika u kulturi, probaću da odgovorim samo činjenicama, ne ulazeći u prostački jezik koji je verovatno deo nekog predizbornog programa. Za prethodnu 2019. godinu Ministarstvo kulture predložilo je smanjenje budžeta FCS za više od 500 miliona dinara, koji smo uspeli da vratimo na pređašnji nivo samo zahvaljujući reakciji Upravnog odbora i Ministarstva finansija. U decembru kada, čini mi se, u Ministarstvu kulture i informisanja još nije vladala epidemija virusa korona, budžet Filmskog centra Srbije smanjen je za 12 odsto, odnosno za 146,036 miliona dinara, a dospele obaveze u visini od 253,551 miliona dinara nisu prebačene na naš račun, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo filmadžija kojima nisu isplaćene obaveze po ugovoru. Stav Ministarstva bio je da bi trebalo skinuti sredstva sa međunarodne saradnje, iako su se naši filmovi spremali za nastup na međunarodnim festivalima, pa je FCS naše predstavljanje na Berlinskom festivalu pokrio, iako je Ministarstvo ta sredstva ukinulo”, navela je Trivan u odgovoru ministarstvu.

Dodaje da su “solidarno, sa svim institucijama kulture smanjili budžet FCS za 20 odsto, odnosno za 214 miliona dinara koliko je Ministarstvo tražilo”.

“…Da bi ministarstvo samoinicijativno dodatno kaznilo FCS umanjenjem budžeta za još 72,262 miliona dinara. Nakon toga, odgovorno Ministarstvo se dosetilo da je zaboravilo da opredeli sredstva za honorarce Narodnog pozorišta pa su smislili da to, verovali ili ne, bude plaćeno iz budžeta FCS. Jednom rečju, ako se bahatost i jarost zove borba za interese filmske industrije za šta smo postavljeni, molimo Ministarstvo kulture da krene da se bori za interese ljudi u kulturi, makar za isto bili optuženi”, rekla je Trivan.

A ako ministar veruje da Grupacija za kinematografiju Privredne komore Srbije podržava da esnaf ide unazad i bude slepo crevo države neka proba da sa ovim podacima izađe pred filmadžije i kaže da bahati UO i Jelena Trivan hoće da zaštite filmsku industriju, zbog čega će uvredama i još manjim budžetom biti kažnjeni, dodala je.

Dosadašnja ulaganja u film, kako je rekla, jedino i isključivo su “rezultat napora premijerke i Vlade Republike Srbije da vrate srpski film na mesto koje mu pripada, i to uz stalne opstrukcije nadležnog Ministarstva”.

Trivan navodi da Ministarstvu kulture “ne dolikuje ovakav način komunikacije”.

“Stoga ja dalje neću učestvovati u ovom nepristojnom performansu i besramnoj polemici. Molim Ministarstvo kulture da me demantuje tako što će vratiti oduzeta sredstva na račun FCS. Moja borba je principijelna i u njoj nema ničeg ličnog, pošto nisam deo filmskog esnafa da bih se spuštala na lični nivo i vređanja samo zato što obavljam svoj posao”, zaključila je Trivan.

1 KOMENTAR

  1. “nisam deo filmskog esnafa da bih se spuštala na lični nivo i vređanja samo zato što obavljam svoj posao”

    O da Jelena, itekako si ti lično zainteresovana i jesi član esnafa – kao predsednik UO FCS dobijaš ti masne pare, upravo iz kase filmadžija. Ako nisi zadovoljna a ti lepo podnesi ostavku i bavi se samo funkcijom direktora SG.

Comments are closed.