Jelena Mekvilijams, najpoznatija Srpkinja u SAD, za novi Nedeljnik: “Rekla sam im da ima ta priča o mom tati, i odatle je sve krenulo…”

0
Fotografija: Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

Kada su Jeleni Mekvilijams ponudili da postane čelnica Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC), jedne od najznačajnijih finansijskih institucija u Sjedinjenim Državama – toliko značajne da kandidata mora lično da odobri predsednik – nisu ni sanjali koliko ona iskustva ima sa propalim bankama i uzdrmanim poverenjem u institucije.

Životnog, doduše, više nego stručnog.

“Tek tada sam im ispričala priču o Beogradu i Srbiji devedesetih”, kaže u ekskluzivnom razgovoru za Nedeljnik Jelena Mekvilijams, koja je proteklih dana boravila u svom rodnom gradu.

Bilo je simbolično, eto, toliko da ni prestižni američki mediji poput Vašington posta ili Volstrit džurnala nisu odoleli da ne stave to u “lid”, da tu instituciju predvodi neko ko je lično osetio drugu, najcrnju stranu ekonomske medalje.

“Rekla sam im da ima ta priča o mom tati, i odatle je sve krenulo.”

“Priča o tati” je priča o sankcijama i hiperinflaciji, o zemlji koja propada, a kada propada zemlja, propadaju prvo ljudi. Otac Jelene Mekvilijams – i on je prisustvovao našem razgovoru, upriličenom u “srpskoj verziji” FDIC, Agenciji za osiguranje depozita (“Mogli bismo da sarađujemo, imali bismo dosta znanja da im prenesemo”), prvoj zgradi desno kada krenete Knez Mihailovom – izgubio je devedesetih svu ušteđevinu kada su naše banke propadale u seriji. Bilo je to tragično, u sistemu koji je već bio tragičan, sažeće Jelena Mekvilijams u jednoj rečenici sve.

Već tada, doduše, ova maturantkinja Matematičke gimnazije biće u Americi, zemlji koja je nudila sijaset prilika.

“Moj otac je bio jako pošten čovek, celog života, koji nam je usadio vrednosti. Ali već tada sam shvatila da u ovoj zemlji teško dobiješ posao ako nemaš vezu. Moj otac je celog jednog leta radio na splavu, ne bi li gazda tog splava zaposlio moju sestru. Na splavu, iako je sestra završila PMF. Kao neko iz Matematičke gimnazije, trebalo je da imam dobru budućnost ovde, ali sam shvatala da ću morati da jurim vezu ili da molim. Rekla sam tati, kada sam odlazila u Ameriku, pusti me da vidim mogu li da uspem u sistemu za koji mislim da je fer.”

Bilo je to leto 1991…

Ceo razgovor sa Jelenom Mekvilijams objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 19. decembra

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Svi čitaoci Nedeljnika dobijaju dva poklona: Knjigu “Stvari koje Srbi vole” i Mond diplomatik na srpskom jeziku